GPS bukan ‘Anti-Semenanjung’, kukuhkan kerjasama dengan Pusat 0 6180

SIBU: Penubuhan Gabungan Parti Sarawak (GPS) bukan bermakna negeri ini anti Semenanjung Malaysia tetapi adalah inisiatif anak tempatan untuk menentukan hala tuju mengikut acuan sendiri.

Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Dr Annuar Rapaee, berkata, dengan tertubuhnya gabungan itu, ‘Anak Sarawak’ kini bergerak sendiri dan tidak bergantung kepada pihak lain demi kepentingan rakyat.

“GPS, yang menggabungkan empat parti politik di Sarawak boleh dianggap sebagai aset penting kerana mewakili setiap lapisan masyarakat yang akan menentukan masa depan negeri.

“Justeru, ‘Anak Sarawak’ digesa terus memberi sokongan padu kepada GPS bagi memastikan hak dan kepentingan mereka tidak dipertikaikan,” katanya.

Dr Annuar yang juga Menteri Muda Pendidikan dan Penyelidikan Teknologi Sarawak berkata demikian pada Program Jelajah Bendera GPS di Dewan Kelab Melayu (MUC) Kampung Nyabor, di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pemuda Parti Rakyat Sarawak (PRS) Datuk Snowdan Lawan menjelaskan rakyat negeri ini tidak sepatutnya memberi peluang kepada parti luar seperti Pakatan Harapan (PH) yang hanya tahu menabur janji manis yang tidak ditunai.

Katanya, sejak mengambil alih tampuk kepimpinan kerajaan pusat, PH banyak membuat keputusan pusingan U.

Selain PBB dan PRS, GPS turut dianggotai oleh Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokratik Progresif (PDP) -Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14052

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8195

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news