GPS komited bekerjasama, jalin persefahaman dengan kerajaan PH demi kebaikan rakyat 0 5943

KUCHING: Sarawak akan menggunakan sumber kewangan Kerajaan Negeri sendiri bagi meneruskan projek-projek pembangunan seperti dijanjikan.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata pimpinan negeri Sarawak dalam Gabungan Parti Sarawak (GPS) bersetuju mengambil alih tanggungjawab terhadap masalah, kebajikan serta kesejahteraan rakyat Sarawak menggunakan sumber kewangan negeri.

“Selaku pengerusi GPS, saya komited memberi kerjasama dan membina jalinan persefahaman dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH) demi kebaikan seluruh anak Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perutusannya sempena Hari Raya Aidilfitri di sini, hari ini. Hari Raya Aidilfitri akan disambut esok.

Abang Johari berkata Kerajaan Negeri sentiasa prihatin dengan masalah dihadapi rakyat terutama yang tinggal di kawasan pedalaman dan pesisir Sarawak.

Kerajaan negeri katanya menerusi pelbagai agensi memberi komitmen padu bagi memastikan kemudahan asas seperti bekalan air bersih, bekalan elektrik dan kemudahan pengangkutan menjadi nadi hubungan setiap rakyat akan dipertingkatkan dari masa ke masa.

“Bekalan air bersih umpamanya, pada masa ini saya yakin Jabatan Bekalan Air Luar Bandar (JBALB) sedang giat meningkatkan prasarana kemudahan bekalan air di luar bandar, diharap usaha panjang ini mengurangkan bilangan kampung terjejas.

“Begitu juga dengan projek bekalan elektrik, jalan raya dan jambatan-jambatan yang menghubung setiap ceruk negeri Sarawak, telah diluluskan dan sedang dalam proses perancangan serta pelaksanaan.

“Hasrat kerajaan memastikan setiap anak Sarawak menikmati kemudahan asas dalam kehidupan mereka, insya-Allah akan tercapai,” katanya.

Sementara itu katanya, seluruh anak Sarawak terdiri daripada pelbagai bangsa, keturunan, pegangan agama dan fahaman politik harus bersama-sama berusaha mengekalkan perpaduan dan keharmonian di negeri ini.

Beliau berkata tiada yang lebih indah, melainkan kebahagiaan, kesejahteraan, keharmonian dan kemakmuran negeri Sarawak untuk dinikmati oleh semua anak Sarawak dan seluruh rakyat Malaysia umumnya.

“Marilah kita sama-sama merayakan hari yang mulia ini dengan semangat muhibbah dan persaudaraan antara sesama manusia tanpa mengira perbezaan agama dan keturunan.

“Saling menghormati pegangan agama dan budaya masing-masing. Sesungguhnya Islam adalah agama fitrah, dengan keseluruhan ajarannya bermatlamatkan menjaga kemuliaan insan sebagai manifestasi keagungan dan kebesaran Allah S.W.T.,” katanya.

Abang Johari berkata amalan kunjung-mengunjung perlu diteruskan supaya hari raya menjadi lebih bermakna.

“Sebagai umat Islam, kita merayakan hari raya dengan penuh rasa kesyukuran dan kegembiraan sebagai tanda kemenangan mengharungi pelbagai dugaan selama sebulan dalam bulan Ramadan.

“Semoga kita semua dapat menghayati Ramadan tahun ini dengan sebaik-baiknya demi meningkatkan kualiti kehidupan ke arah yang lebih bermakna pada masa akan datang,” katanya.

Tahun ini, Abang Johari serta isteri, Datin Patinggi Datuk Amar Juma’ani Tuanku Bujang akan mengadakan rumah terbuka di Pusat Konvensyen Borneo Kuching pada hari raya pertama dan kedua bermula pukul 10 pagi hingga 4 petang. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13420

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12893

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news