GPS tidak sama seperti BN dan bukan tukar baju 1 3407

KUCHING – Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Julaihi Narawi menyangkal dakwaan segelintir pihak bahawa kerajaan Sarawak hanya menukar baju sahaja tetapi mengamalkan cara yang lama.

Menurutnya, kerajaan negeri di bawah Gabungan Parti Sarawak (GPS) diwakili parti yang berasal dari Sarawak sahaja.

“Ada segelintir pihak menuduh kita hanya menukar baju kerana dahulu kita adalah Barisan Nasional (BN) dan kini GPS.

“Pada saya, tuduhan itu tidak betul kerana dahulu kita BN iaitu gabungan parti di peringkat pusat, tetapi GPS diwakili parti asal dan beroperasi di Sarawak.

“Itu bezanya dan sudah pasti pengerusi kita (GPS) memang dari Sarawak dan bukan dari Kuala Lumpur,” ujarnya pada Majlis Ramah-Tamah Aidilfitri dan Gawai 2018 DUN Stakan di sebuah hotel di sini, malam kelmarin.

Sehubungan itu, Julaihi yang juga Menteri Muda Jalan Pesisir berkata, GPS mempunyai autonomi dalam politik iaitu mempunyai kuasa dalam membuat keputusan di peringkat negeri.

Semasa dalam gabungan BN dahulu jelasnya, sebarang keputusan mesti dibincangkan terlebih dahulu dengan rakan di peringkat nasional atau pusat memandangkan pengerusi gabungan itu bukan dari Sarawak.

“Ini bermakna, sebarang keputusan kita semasa dalam gabungan BN terikat dengan kata putus dari peringkat pusat. “Inilah perbezaan bukan seperti mana tuduhan segelintir pihak bahawa kita hanya menukar baju,” katanya.

Berhubung isu sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sebuyau itu sebaliknya berasakan Pakatan Harapan yang menukar baju kerana cara mereka sama dengan BN.

“Gabungan PH merupakan satu gabungan peringkat nasional yang sama dengan BN.

“Ini yang harus kita katakan sebagai menukar baju terutamanya pengerusi mereka adalah orang sama yang pernah menjadi pemimpin BN pada satu ketika dahulu,” kata Julaihi.

Tambah beliau, dalam usaha Sarawak melangkah maju ke hadapan, kerajaan sedia ada harus meninggalkan BN serta menubuhkan GPS.

“Saya percaya GPS akan menekankan lagi kepentingan serta hak Sarawak di mana kita memberi komitmen 100 peratus dalam perkara itu,” katanya.

Hadir sama Ahli Parlimen Kota Samarahan Rubiah Wang, ADUN Stakan Dato Sri Mohammad Ali Mahmud, ADUN Muara Tuang Datuk Idris Buang serta yang lain–SarawakToday

Spread the news
Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. I feel if gps want to prove that it's different from BN, gps must at least conduct an overhaul not only in term of the ministers n deputies but in term of policies. Slogan, priorities, eradicate corruption esp at top level, administration of govt tenders, flush out cronyism & nepotism, etc then you can say it differs than before.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news