UPP Akan Dijenamakan Semula Dalam Tempoh 6 Bulan Ini 0 3318

SIBU – Parti Rakyat Bersatu (UPP) akan melakukan penjenamaan semula partinya dalam masa enam bulan ini. 

Setiausaha Agungnya George Lo berkata, penjenamaan semula itu merangkumi nama dan logo parti.

Bercakap pada sidang media selepas Persidangan Perwakilan Tiga Tahun Sekali (TDC) UPP Ke-2 yang diadakan di sebuah hotel terkemuka di sini petang semalam, Lo berkata, penjenamaan semula itu perlu dibuat kerana UPP telah memutuskan untuk tidak meneruskan Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang telah mereka tandatangani sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu.

Di bawah MoU yang disaksikan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg itu, kedua-dua pihak disyaratkan untuk bekerjasama rapat bagi memastikan calon-calon dari kedua-dua parti menang pada PRU14.

“Penjenamaan semula kami akan melibatkan perubahan nama dan logo parti di mana UPP adalah sebuah parti berbilang kaum daripada lima wakil rakyat (YB) yang terdiri dua YB Cina dan tiga YB Bumiputera.

“Penjenamaan semula kami ini akan menekankan sifat sebuah parti berbilang kaum dan membidas konsep yang kami adalah parti berasaskan Cina,” katanya.

Lo berkata, pasukan Jawatankuasa Bertindak Khas akan ditubuh untuk mengendalikan penjenamaan semula parti di mana mereka akan memilih nama dan logo baharu.

“Pasukan tersebut akan terdiri daripada presiden serta lima wakil rakyat dan saya sendiri,” jelasnya.

Lima individu berkenaan ialah Dato Sri Wong Soon Koh yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bawang Assan dan Presiden, Datuk Dr Jerip Susil (ADUN Mambong/Timbalan Presiden), Datuk Tiong Thai King (ADUN Dudong/Naib Presiden) Datuk Ranum Mina (ADUN Opar/Naib Presiden) dan Dr Johnical Rayong Nyipa (ADUN Engkilili/Ketua Pemuda).

Persidangan perwakilan khas itu dilaksanakan dalam masa enam bulan untuk membuat pindaan kepada perlembagaannya bagi membolehkan pelaksanaan penjenamaan semula parti dilakukan.

UPP, menurutnya, akan kekal sebagai parti bebas kerana masih belum menerima jemputan rasmi daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang diketuai oleh Abang Johari untuk menyertai mereka.

“Pada masa ini, kami tidak tahu struktur GPS dan tidak ada jemputan rasmi kepada kami daripada GPS, justeru, kami memilih untuk menjadi sebuah parti bebas,” ujarnya.

Sehubungan itu, katanya, sebagai sebuah parti bebas UPP akan memberi sokongan kepada kerajaan Sarawak dan juga bekerjasama dengan kerajaan persekutuan dalam memperjuangkan hak-hak negeri ini demi manfaat rakyat. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news