Harga minyak turun lima hari berturut turut 0 5497

NEW YORK: Harga minyak sekali lagi ditutup lebih rendah disebabkan kebimbangan berhubung peningkatan dalam pengeluaran dan inventori Amerika Syarikat (AS), sungguhpun jangkaan pengeluar utama dunia lain akan melanjutkan usaha pemotongan bekalan lewat bulan ini.

Brent ditutup 51 cent, atau 0.8 peratus, lebih rendah kepada AS$61.36 satu tong, meneruskan kejatuhan harga untuk tempoh lima hari berturut-turut.

Harga minyak mentah West Texas Intermediate pula jatuh untuk empat sesi berturut-turut, ditutup 19 cent, atau 0.3 peratus lebih rendah pada AS$55.14 satu tong.

Harga minyak susut daripada tertinggi dua tahun yang di cecah minggu lalu, oleh kedua-dua penanda aras itu dengan tanda-tanda bekalan AS meningkat, dan potensi usaha pakatan yang diterajui Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dalam menyokong harga minyak dunia.

Data Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) AS Rabu lalu menunjukkan inventori minyak mentah domestik meningkat untuk minggu kedua, menambah sebanyak 1.9 juta tong dalam minggu berakhir 10 November.

Simpanan minyak yang sudah diproses juga meningkat.

AS dijangka menyumbang lebih 80 peratus pertumbuhan dalam bekalan minyak mentah dunia dalam dekad berikutnya, kata Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) Khamis, dan data mingguan menunjukkan terdapat peningkatan ketara dalam pengeluaran. – Reuters

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news