Harga minyak turun 0 5531

TOKYO: Harga minyak turun pagi ini selepas mencatat kenaikan selama tiga hari.

Bagaimanapun, harga masih disokong pemberhentian penghantaran minyak mentah oleh Arab Saudi menerusi laluan perkapalan utama, penyusutan inventori Amerika Syarikat (AS) dan redanya ketegangan perdagangan antara Washington dan Eropah.

Brent turun enam cent pada AS$74.48 satu tong pada 0043 GMT, selepas menokok 0.8 peratus Khamis.

West Texas Intermediate (WTI) juga turun enam cent, pada AS$69.55 satu tong, selepas mencatat kenaikan 0.5 peratus dalam sesi sebelumnya.

Presiden Donald Trump dan Presiden Kesatuan Eropah (EU) Jean-Claude Juncker, mencapai kesefahaman Rabu lalu untuk mengakhiri risiko perang perdagangan antara kedua-dua kuasa besar dunia itu.

Perang perdagangan akan memberi kesan kepada komoditi seperti minyak, yang digunakan meluas dalam aktiviti perkapalan, pembinaan dan aktiviti ekonomi lain.

Arab Saudi berkata ia memberhentikan buat sementara penghantaran minyak menerusi laluan Bab al-Mandeb di Laut Merah selepas serangan tentera Houthi di Yaman. – Reuters

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13410

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news