Wanita lambat kahwin, kadar subur menurun 0 5694

KUALA LUMPUR: Perkahwinan lewat, terutama dalam kalangan wanita boleh membawa kesan negatif terhadap institusi kekeluargaan, berikutan penurunan kadar kesuburan dan merencatkan pembangunan sosioekonomi negara.

Laporan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) menunjukkan penurunan dalam kadar kesuburan wanita disebabkan berkahwin lewat.

Ketua Pengarah LPPKN, Abdul Shukur Abdullah, berkata peningkatan kos sara hidup turut mempengaruhi pembentukan keluarga dan menambah bilangan anak.

Katanya, kajian LPPKN mendapati, biarpun 86.8 peratus penduduk bujang berumur 25 hingga 49 tahun mempunyai hasrat untuk berkahwin, namun isu kewangan menjadi kekangan mereka.

“Perbelanjaan perkahwinan yang tinggi sehingga mencecah puluhan ribu ringgit, turut menjadi faktor penyumbang kepada aliran kahwin lewat,” katanya kepada BH.

Abdul Shukur berkata, kesukaran mencari pasangan sesuai dalam kalangan lelaki dan wanita bujang ini juga mendorong kelewatan mendirikan mahligai perkahwinan.

Tumpu kerjaya

Katanya, tumpuan kepada kerjaya dengan sasaran berjawatan tinggi dalam kalangan wanita turut menyumbang senario itu.

“Wanita bekerjaya mahu memiliki kehidupan yang stabil dari segi kewangan hingga mereka melupakan hasrat menamatkan zaman bujang.

“Data menunjukkan penyertaan tenaga kerja wanita meningkat dari 46.8 peratus pada 2010 kepada 54.7 peratus pada tahun lalu. Ini membuktikan wanita mementingkan kestabilan karier dan kekukuhan kewangan,” katanya.

Abdul Shukur berkata, penangguhan perkahwinan secara langsung akan memendekkan tempoh umur reproduktif dan menyebabkan kadar kesuburan semakin menurun.

Penurunan kadar kesuburan juga berkait rapat dengan peningkatan kos sara hidup yang semakin tinggi dan cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa muda.

“Bagi ibu bapa muda pada hari ini, mempunyai anak bererti bersedia untuk menyediakan sumber kewangan yang mencukupi dari saat anak dilahirkan hingga tamat belajar pada peringkat tertinggi,” katanya.

Penurunan pesat kadar kesuburan penduduk dalam dekad yang lalu, mempercepatkan proses penuaan negara. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13388

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news