Jamal dakwa demokrasi di negara ini sudah mati 0 5490

SABAK BERNAM – Pengerusi Gabungan NGO-NGO Malaysia, Datuk Seri Jamal Md. Yunos yang kini menjadi buruan pihak berkuasa mendakwa kesuburan demokrasi di Malaysia sudah mati sejak Pakatan Harapan mengambil kepemimpinan negara.

Jamal yang menghilangkan diri sejak dua minggu lalu mendakwa, tekanan, penganiayaan serta siri pendakwaan ke atasnya adalah bukti jelas bagaimana Pakatan Harapan melaksanakan dendam politik ke atas pihak yang lantang bersuara.

Saya mohon maaf kepada rakyat Malaysia, tetapi apa yang terjadi ke atas saya semata-mata kerana dendam politik yang dilakukan kerajaan Pakatan Harapan demi menjatuhkan kredibiliti saya sebagai pimpinan masyarakat.

“Justeru, saya menyeru masyarakat untuk bersama-sama menyuburkan sistem demokrasi di negara ini yang telah dikhianati kepimpinan kerajaan Pakatan Harapan yang menjalankan sistem kuku besi bagi menekan lawan mereka,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Dalam pada itu, Jamal yang juga Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar berkata, perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku jika benar kerajaan Pakatan Harapan membawa semangat Malaysia Baharu sebagaimana didakwa.

Apatah lagi jelas Jamal, beliau bukan penjenayah atau pengganas, sebaliknya adalah pemimpin politik serta pemimpin masyarakat yang mendedahkan sesuatu isu bagi meredakan kebimbangan orang ramai.

“Perkara seperti ini tak sepatutnya berlaku kerana kerajaan yang telah diberi mandat oleh rakyat perlu memakmukam, memajukan dan mensejahterakan rakyat bukannya menindas pihak lawan,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news