Pejabat Kesihatan Lawas kembali beroperasi selepas rundingan dengan pemilik premis 0 5589

LAWAS: Pejabat Kesihatan Lawas yang ditutup dan dirantai kerana gagal melunaskan sewa premis selama 30 bulan, kembali beroperasi selepas rundingan pembayaran dijalankan bersama pemilik premis hari ini.

Menurut sumber, premis yang menempatkan Pejabat Kesihatan Lawas itu dirantai kerana pembayaran sewa gagal dilakukan menyebabkan pemiliknya tidak dapat membuat bayaran kepada bank.

“Memang pembayaran lambat dilakukan kerana ada perjanjian dan kesilapan dokumentasi menyebabkan bayaran tidak dapat dilakukan.

“Keadaan itu menyebabkan pemilik premis tidak sanggup menunggu kerana setiap pembayaran perlu kelulusan dari pihak ibu pejabat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” kata sumber.

Bagaimanapun, beliau berkata, pintu belakang premis itu sudah boleh dibuka untuk memudahkan kakitangan memasuki premis itu dan beroperasi seperti biasa.

Beliau turut memberi jaminan proses pembayaran akan dilakukan selepas segala proses perjanjian dan dokumentasi berjaya dilakukan.

Penutupan Pejabat Kesihatan Lawas yang menempatkan sekitar 40 kakitangan itu menjadi tular dalam laman sesawang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bukit Sari Lawas yang menunjukkan pintu premis dirantai dari luar.

Di samping itu, kelihatan juga kain rentang yang digantung menuntut Pejabat Kesihatan Lawas  melunaskan sewa premis yang gagal dilunaskan selama 30 bulan.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news