Jambatan Long Lama dinamakan sempena Tok Nan 0 186

LONG LAMA: Kerajaan negeri bersetuju menggunakan nama mantan Ketua Menteri, Allahyarham Pehin Sri Adenan Satem (Tok Nan) untuk jambatan Long Lama yang dirasmikan hari ini.

Pengumuman nama jambatan itu dibuat oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada majlis perasmiannya hari ini yang dihadiri lebih 3,000 penduduk.

Abang Johari berkata, nama Tok Nan dipilih sebagai mengenang jasanya yang meluluskan pembinaan projek itu, dan atas kehendak penduduk Baram untuk menggunakan nama beliau.

“Walaupun Tok Nan (sudah) tiada, Tok Johari teruskan pembinaan jambatan,” jelas beliau sambil menambah, kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan memastikan projek yang dijanjikan akan terus dibangunkan dan disiapkan.

Dibangunkan untuk manfaat generasi baharu, jambatan itu pasti akan memacu ekonomi di pekan Long Lama dan Baram amnya dengan adanya akses jalan raya yang baik antara Miri, Marudi dan Baram.

Terletak kira-kira 140 kilometer dari bandar raya Miri, jambatan sepanjang 573 meter itu dibina dengan kos RM67.1 juta.

Menteri Muda Jalan Pesisir Datuk Julaihi Narawi berkata, jambatan tersebut dibina mengikut jadual iaitu tiga tahun.

Pembinaannya menunjukkan kesungguhan kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk luar bandar dengan menyediakan kemudahan yang memanfaatkan semua.

“Jambatan ini akan memberi impak kepada lebih 37,000 penduduk, mendekatkan jarak perjalanan yang dulunya bergantung kepada feri,” jelasnya.

Hadir sama Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing dan Datuk Amar Douglas Uggah Embas; Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Undang-Undang, Hubungan Negeri dan Persekutuan dan Pemantauan Projek) Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali; Ahli Parlimen Baram Anyi Ngau; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mulu Datuk Gerawat Gala; ADUN Telang Usan Dennis Ngau dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Syarikat Shin Yang Tan Sri Datuk Ling Chiong Ho. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita Suka Rampas Suami Orang Sebenarnya Ada Masalah Jiwa? 0 36

Nampaknya makin banyak kes suami isteri berpisah kerana orang ketiga, mereka yang suka melihat tangisan dan rasa gembira atas penderitaan orang lain sebenarnya mengalami masalah jiwa.

Bagi mereka, hanya keinginan mereka sahaja yang harus dipenuhi. Mereka inginkan bahagia tetapi melalui penderitaan orang lain. Bagi mereka, mereka rasa satu kepuasan apabila melihat orang derita akibat dari perbuatannya itu.

Rasa tidak senang duduk kerana melihat kebahagiaan orang lain, walaupun dengan adik beradik ataupun dengan sahabat sendiri. Masalah jiwa seperti ini mampu membunuh jiwanya sendiri jika tidak dapat memuaskan hati dan kehendaknya. Jika tidak dikawal perasaan itu, kemungkinan besar akan berlakunya kes bunuh diri dan gila!

Foto: Pandabaca.com
Sering kali anda mendengar, mereka yang suka menghancurkan rumahtangga orang lain tidak akan sesekali menyesali akan perbuatannya itu, malah akan lebih rasa gembira dan berbangga dengan kejayaan nya.

Ianya ada persamaan dengan sikap orang gila, dimana mereka tidak akan memikirkan perasaan orang lain dan tidak mengendahkan keperitan yang ditanggung oleh mangsa akibat perbuatannya itu.

Sekiranya seorang individu tersebut normal, tidak mungkin dia akan tergamak menghancurkan rumahtangga orang lain hanya kerana kehendak nafsunya yang kuat untuk memiliki.

Mereka juga sering dikatakan seorang yang suka kikis duit lelaki, bagi mereka lelaki yang sudah berkahwin lebih stabil dari segi kewangan. Sebaiknya hindari dari berkawan rapat dengan suami orang.

Jaga batasan dan jaga maruah seorang wanita, jangan terlalu mudah menyerahkan jiwa kepada suami orang. Jangan biarkan diri anda dianggap sebagai pemusnah rumahtangga orang.

Spread the news

Lelaki dipenjara 18 tahun kerana merogol remaja perempuan berusia 14 tahun 0 42

MIRI: Seorang lelaki dijatuhkan hukuman penjara 18 tahun dan 10 sebatan oleh Mahkamah sesyen kerana telah merogol seorang remaja perempuan berusia 14 tahun tiga tahun lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di rumah sewanya di Taman Tunku, di sini, antara jam 8 pagi hingga 11 pagi pada 27 Ogos 2016.

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link