Jambatan Long Lama dinamakan sempena Tok Nan 0 74

LONG LAMA: Kerajaan negeri bersetuju menggunakan nama mantan Ketua Menteri, Allahyarham Pehin Sri Adenan Satem (Tok Nan) untuk jambatan Long Lama yang dirasmikan hari ini.

Pengumuman nama jambatan itu dibuat oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada majlis perasmiannya hari ini yang dihadiri lebih 3,000 penduduk.

Abang Johari berkata, nama Tok Nan dipilih sebagai mengenang jasanya yang meluluskan pembinaan projek itu, dan atas kehendak penduduk Baram untuk menggunakan nama beliau.

“Walaupun Tok Nan (sudah) tiada, Tok Johari teruskan pembinaan jambatan,” jelas beliau sambil menambah, kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan memastikan projek yang dijanjikan akan terus dibangunkan dan disiapkan.

Dibangunkan untuk manfaat generasi baharu, jambatan itu pasti akan memacu ekonomi di pekan Long Lama dan Baram amnya dengan adanya akses jalan raya yang baik antara Miri, Marudi dan Baram.

Terletak kira-kira 140 kilometer dari bandar raya Miri, jambatan sepanjang 573 meter itu dibina dengan kos RM67.1 juta.

Menteri Muda Jalan Pesisir Datuk Julaihi Narawi berkata, jambatan tersebut dibina mengikut jadual iaitu tiga tahun.

Pembinaannya menunjukkan kesungguhan kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk luar bandar dengan menyediakan kemudahan yang memanfaatkan semua.

“Jambatan ini akan memberi impak kepada lebih 37,000 penduduk, mendekatkan jarak perjalanan yang dulunya bergantung kepada feri,” jelasnya.

Hadir sama Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing dan Datuk Amar Douglas Uggah Embas; Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Undang-Undang, Hubungan Negeri dan Persekutuan dan Pemantauan Projek) Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali; Ahli Parlimen Baram Anyi Ngau; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mulu Datuk Gerawat Gala; ADUN Telang Usan Dennis Ngau dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Syarikat Shin Yang Tan Sri Datuk Ling Chiong Ho. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terung asam bakal tembusi pasaran Singapura 0 25

BAU: Terung asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan salah satu produk Sarawak yang bakal menembusi pasaran antarabangsa tidak lama lagi.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglass Uggah Embas berkata, negara Singapura kini berminat untuk membeli produk Sarawak seperti udang, terung asam, jambu batu dan ikan tilapia.

Sehubungan itu, beliau menggesa para petani dan para usahawan untuk tidak melepaskan dan memanfaatkan peluang berkenaan.

Jelasnya, Sarawak harus memastikan jumlah produk berkenaan sentiasa mencukupi memandangkan ianya akan mempunyai pasaran baharu dan akan memastikan kualiti untuk setiap produk.

Tambah beliau lagi, setakat ini Sarawak telah mengeksport 1,200 babi hidup setiap minggu ke Singapura.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan pelancaran Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Serembu di Dewan Serba Guna Kampung Skio semalam.

Pada majlis yang sama, beliau turut meluluskan geran RM500,000 untuk penanaman halia, nanas dan jagung muda di kawasan DUN Serembu.

Beliau yang juga Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah menegaskan kerajaan kini sedang dalam proses mengubah sektor pertanian negeri menerusi pertanian moden.

Spread the news

17 nelayan Vietnam ditahan, bot dirampas di Bintulu 0 27

BINTULU: Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) merampas sebuah bot nelayan Vietnam bersama peralatan dan pelbagai jenis ikan yang dianggarkan bernilai hampir RM1juta dalam Ops NagaTimur 01/19
kira-kira 106 batu nautika dari utara Tanjung Kidurong, Bintulu, Ahad lalu.

Dalam operasi tersebut, agensi itu turut menahan 17 krew vessel berumur antara 18 hingga 49 tahun.

Timbalan Pengarah Zon Maritim (Operasi) Bintulu, Komander Maritim Effendy Mohamed Fadil dalam sidang medianya berkata kesemua suspek ditahan oleh Kapal Maritim Sri Aman (KM Sri Aman) yang sedang mengadakan rondaan operasi sempena Op Naga Timur 01/19 kira-kira jam 8 pagi.

Beliau berkata vesel nelayan asing terbabit disyaki telah melakukan aktiviti penangkapan ikan tanpa kebenaran dan tidak memiliki permit penangkapan ikan yang sah di perairan Malaysia.

Vesel bersama suspek, katanya, ditunda masuk ke Pelabuhan Kedua Bintulu untuk siasatan lanjut.

Kesemua krew warganegara Vietnam terbabit kini direman selama 14 hari dan akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985, tambah Effendy lagi.

Beliau, dalam pada itu, berkata Maritim Malaysia Zon Maritim Bintulu sentiasa mengalu-alukan orang awam untuk menyalurkan sebarang maklumat berkaitan perlakukan jenayah, kemalangan atau insiden di laut.

Maklumat, katanya, boleh disalurkan terus ke pusat operasi Zon Maritim Bintulu di talian 086-314237 atau melalui laman facebook: Zon Maritim Bintulu & TWITTER: Zon Maritim_Bintulu@ZBintulu. – SarawakVoice

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link