Jambatan Long Lama dinamakan sempena Tok Nan 0 6001

LONG LAMA: Kerajaan negeri bersetuju menggunakan nama mantan Ketua Menteri, Allahyarham Pehin Sri Adenan Satem (Tok Nan) untuk jambatan Long Lama yang dirasmikan hari ini.

Pengumuman nama jambatan itu dibuat oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada majlis perasmiannya hari ini yang dihadiri lebih 3,000 penduduk.

Abang Johari berkata, nama Tok Nan dipilih sebagai mengenang jasanya yang meluluskan pembinaan projek itu, dan atas kehendak penduduk Baram untuk menggunakan nama beliau.

“Walaupun Tok Nan (sudah) tiada, Tok Johari teruskan pembinaan jambatan,” jelas beliau sambil menambah, kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan memastikan projek yang dijanjikan akan terus dibangunkan dan disiapkan.

Dibangunkan untuk manfaat generasi baharu, jambatan itu pasti akan memacu ekonomi di pekan Long Lama dan Baram amnya dengan adanya akses jalan raya yang baik antara Miri, Marudi dan Baram.

Terletak kira-kira 140 kilometer dari bandar raya Miri, jambatan sepanjang 573 meter itu dibina dengan kos RM67.1 juta.

Menteri Muda Jalan Pesisir Datuk Julaihi Narawi berkata, jambatan tersebut dibina mengikut jadual iaitu tiga tahun.

Pembinaannya menunjukkan kesungguhan kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk luar bandar dengan menyediakan kemudahan yang memanfaatkan semua.

“Jambatan ini akan memberi impak kepada lebih 37,000 penduduk, mendekatkan jarak perjalanan yang dulunya bergantung kepada feri,” jelasnya.

Hadir sama Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing dan Datuk Amar Douglas Uggah Embas; Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Undang-Undang, Hubungan Negeri dan Persekutuan dan Pemantauan Projek) Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali; Ahli Parlimen Baram Anyi Ngau; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mulu Datuk Gerawat Gala; ADUN Telang Usan Dennis Ngau dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Syarikat Shin Yang Tan Sri Datuk Ling Chiong Ho. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13360

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12733

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news