Janji 100 Hari Kerajaan PH – Retorik Atau Palsu 0 5658

KUCHING – Tempoh 100 hari untuk kerajaan Pakatan Harapan (PH) melaksanakan 10 daripada janji apabila mentadbir kerajaan semakin hampir tiba ke penghujung.

Namun yang jelas, janji-janji tersebut sukar untuk dilaksanakan kerana ia terlalu idealis dan impian besar yang sukar dicapai dalam tempoh yang singkat.

Berdasarkan perkembangan politik semasa, Pakatan Harapan (PH) berdepan dengan risiko kegagalan dalam manifesto Buku Harapan dalam tempoh 100 hari.

Ini kerana janji-janji yang dikemukakan tersebut bersifat populis dan kurang strategi pelaksanaan sekali gus menunjukkan ia hanya bertujuan memancing pengundi tanpa mengambil kira aspek realistik.

Penganalisis Sosiopolitik Universiti Malaya Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata sebagai sebuah pakatan politik, yang penting bagi PH ialah merampas Putrajaya.

Setakat ini hanya dua janjinya iaitu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sifar peratus bermula 1 Jun lalu dan penangguhan pembayaran PTPTN telah dilaksanakan.

Namun rangkaian manifesto disejajarkan dalam manifesto pertama iaitu mengurangkan kos sara hidup dengan pelbagai inisiatif tidak ada lagi petunjuk awal ia dilaksanakan.

Begitu juga dengan penangguhan pembayaran semula pinjaman namun peminjam masih dikehendaki membayar balik pinjaman walaupun gaji masih kurang RM4,000 sehinggalah selepas kajian yang lebih teliti dijalankan.

“Perdana Menteri sendiri mengakui bahawa hanya dua daripada 10 janji telah dilaksanakan namun dua janji pilihan raya ini belum lagi mencapai tahap memuaskan dari segi memberikan kesejahteraan dan impak dalam kehidupan rakyat.

“Beliau mengakui enam janji lagi dalam proses pelaksanaan tetapi tidak pula dijelaskan secara mendalam di Dewan Rakyat dengan dua janji lagi belum dilaksana,” katanya kepada Utusan Borneo.

Tambah Awang Azman, manifesto untuk memperkenalkan skim caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk suri rumah sukar dilaksanakan dalam tempoh 100 hari secara menyeluruh kerana baharu di peringkat konsep dan kajian oleh Timbalan Perdana Menteri.

Begitu juga manifesto untuk menyamaratakan gaji minimum tidak akan dilaksanakan dalam masa singkat kerana akan menyebabkan kemarahan golongan majikan.

Ini bermakna proses ini berlaku separuh jalan dan hanya akan dilakukan secara berperingkat.

“Kerajaan PH juga berjanji untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas Kabinet untuk segera menyemak dan melaksanakan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Bagaimanapun setakat ini tidak ada pertemuan khusus dilaporkan dan tidak diketahui pula perkembangan atau status keputusan dalam jawatankuasa tersebut,” tambah Awang Azman.

Kini Pakatan Harapan berada dalam beban tanggungjawab dan amanah untuk menunaikan 10 perkara dalam 100 hari pentadbiran mereka yang tidak semudah dilaksanakan apabila sudah berada dalam kerajaan.

Untuk melaksanakan janji-janji ini ia sebenarnya memerlukan proses yang kompleks dan berperingkat dan tidak kurang juga soal undang-undang, pindaan dan akta undang-undang baharu.

Sedangkan tindakan kerajaan PH kebanyakannya baharu di peringkat kajian semula dan penilaian.

“Tindakan memutuskan untuk menangguhkan sementara inisiatif janji 100 hari PH bukanlah suatu tindakan popular atas apa-apa jua alasan.

“Sekurang-kurangnya kini rakyat sudah mempunyai angkubah untuk dijadikan perbandingan dalam menentukan hayat sama ada memilih Pakatan Harapan atau Barisan Nasional mahupun pakatan lain yang akan terbentuk pada pilihan raya ke-15 pada pilihan raya umum 2022. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news