SST Tidak Bebankan Rakyat – Chong 0 5745

KUCHING – Pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) pada 1 September depan tidak akan membebankan pengguna seperti Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang dilaksanakan sebelum ini.

Demikian jaminan diberi Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Chong Chieng Jen pada sidang akhbar selepas mengadakan Majlis Dialog Bersama Peniaga Kedai Kopi Negeri Sarawak di sini, semalam.

Chong berkata, perkara itu dapat dilihat melalui jumlah kutipan SST nanti di mana ia hanya akan melibatkan separuh daripada kutipan GST.

“Kita akan cuba mengekalkan harga apabila SST dilaksanakan, bagaimanapun sekiranya ada kenaikan ia adalah pada kadar minimum,” katanya.

Menurut Chong, KPDNHEP sekarang ini sedang mengadakan perjumpaan dengan semua pihak berkepentingan bagi memastikan tiada yang mencatut.

“Kita akan cuba sebaik mungkin untuk mengimbangi kepentingan pengguna dan peniaga,” katanya sambil memberitahu, isu sedemikian timbul seperti apabila terdapat pengguna mengadu harga minuman mahal di segelintir kedai, lebih-lebih lagi apabila GST kadar sifar peratus dilaksanakan.

“Pada umumnya, kita tidak mengawal harga minuman namun dapat memberi garis panduan am untuk diikuti.

“Apa yang ingin kita lakukan adalah kita mahu membantu menyelesaikan permasalahan yang timbul dan memahami isu utama disebabkan kenaikan kos sara hidup,” ujarnya.

Sehubungan itu, Chong berkata pihaknya akan mencari mekanisme terbaik dan mengkaji semula cadangan yang dibuat pengusaha peniaga kopi di negeri ini dan kebolehlaksanaannya.

“Saya fikir mungkin dalam seminggu atau dua minggu ini atau sekurang-kurangnya sebelum 1 September depan, kita akan dapat menghasilkan mekanisme terbaik untuk menyelaras harga minuman bagi membantu mereka,” katanya.

Beliau berkata dialog semalam berjalan dengan baik dan antara isu-isu yang dibincangkan termasuk perkara berkaitan harga minuman, kos operasi, gaji minimum, royalti hak cipta dan pembekal.

Turut hadir Pengarah KPDNHEP Sarawak Datuk Stanley Tan dan Timbalan Pengarah KPDNKK Sarawak Md Nawawi Abdul Rahman. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13843

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news