Kapal TLDM, KD Sri Indera Sakti berlabuh di Pelabuhan Pending untuk menemui warga Kuching 0 6219

KUCHING: Kapal perang Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Kapal Diraja (KD) Sri Indera Sakti 1503 berlabuh di Pelabuhan Pending Kuching bermula Jumaat.

Sehubungan itu, Pegawai Memerintah KD Sri Indera Sakti, Komander Mohamad Sham Saimonmenyeru warga Kuching dan kawasan sekitarnya menghadiri Hari Terbuka KD Sri Indera Sakti pada Sabtu ini yang dibuka bermula jam 9 pagi hingga 5 petang untuk melihat sendiri aset kapal TLDM itu.

“Kapal ini yang ditauliahkan pada 24 Oktober 1980 mempunyai panjang 100 meter dan seberat 4,450 tan dilengkapi dengan pelbagai senjata perang berteknologi termasuk sebuah helikopter.”Kapal ini juga pernah beroperasi di perairan Teluk Aden Somalia bagi menentang ancaman lanun pada tahun 2008-2009,” katanya ketika ditemui pemberita di Pelabuhan Pending di sini pagi tadi.Sham menambah, kapal itu juga boleh memuatkan 16 buah kenderaan berat tentera atau 24 Land Rover.

“Pelawat juga akan berpeluang melihat sendiri helikopter operasi maritim jenis FENNEC milik TLDM di kapal tersebut,” tambahnya lagi.Gambar menunjukkan KD Sri Indera Sakti 1503.Kapal TLDM, KD Sri Indera Sakti berlabuh di Pelabuhan Pending untuk menemui warga Kuching -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news