Kastam Senarai 6,400 Barangan Akan Dikenakan SST Bermula 1 September Ini 0 5745

KUALA LUMPUR – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) menjangkakan kira-kira 6,400 jenis barangan akan dikenakan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) berbanding 11,197 barangan yang dikenakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebelum ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri T. Subromaniam berkata, jumlah itu adalah sejajar dengan kehendak kerajaan yang tidak mahu meluaskan cukai seperti pelaksanaan GST.

“GST merangkumi 60 peratus daripada CPI basket (bakul indeks harga pengguna) berbanding SST yang hanya merangkumi 38 peratus namun ia akan memberi manfaat kepada rakyat.

“Kita akan menyenaraikan senarai barangan mengikut kadar cukai 10 peratus dan 5 peratus di laman sesawang JKDM minggu depan bagi memudahkan orang ramai mendapat maklumat menyeluruh mengenai cukai tersebut,” katanya dalam sidang akhbar cukai SST di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Subromaniam berkata, JKDM akan mendaftarkan lebih 70,000 syarikat pengeluar berkelayakan dalam sistem MySST secara automatik esok.

Katanya, untuk memudahkan urusan, data mengenai kesemua syarikat tersebut akan diambil daripada sistem MyGST.

“Sebelum ini, terdapat 470,000 syarikat pengeluar yang berdaftar dengan sistem MyGST dan kita akan memindahkan lebih 70,000 daripada jumlah tersebut ke dalam sistem MySST secara berperingkat-peringkat.

“Inisiatif ini diambil berikutan kekangan masa yang dihadapi sebelum SST dilaksanakan pada 1 September ini dan kita yakin cukai ini dapat dilaksanakan dengan sempurna sekiranya persediaan awal dilakukan,” katanya.

Subromaniam berkata, ketika ini, lebih 14,000 orang daripada 5,000 syarikat telah menerima penerangan mengenai SST. -Utusan Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13388

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news