Kekerapan lawatan ke Sabah, Sarawak: Najib kalahkan Mahathir 0 5547

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mempunyai komitmen terhadap negeri Sabah.
Malah, berbanding dengan Tun Mahathir, beliau lebih kerap turun ke Sabah.
Tegasnya, mantan Perdana Menteri itu juga tidak ada perancangan yang sama sepertinya untuk Sabah ketika pemerintahannya selama 22 tahun.
Najib sering mengunjungi Sabah dan Sarawak sejak menjadi Perdana Menteri pada 2009. Beliau telah ke Sarawak sebanyak 61 kali ke 163 kawasan, termasuk kawasan pedalaman.
“Dalam sembilan tahun saya sebagai Perdana Menteri, saya dah melawat Sabah lebih banyak kali daripada Mahathir selama 22 tahun dia jadi PM,” katanya melalui di laman Facebook rasminya.“Mahathir tidak ada komitmen kepada Sabah sebagaimana saya ada perancangan dan komitmen untuk Sabah,”’ katanya.
Semalam Najib mengadakan lawatan ke Sandakan.
Perdana Menteri dalam pada itu berkata, inisiatif dilakukan kerajaan dengan matlamat merapatkan jurang antara Sabah dan Semenanjung.
“Saya umum pelbagai inisiatif dan peruntukan, kerana komitmen saya adalah untuk jurang pembangunan Sabah dan Semenanjung dihapuskan,” katanya.
“Kita dah berada di landasan betul, semua ini akan dicapai jika Sabah dan Malaysia terus #BersamaBN ! #DahulukanRakyat #HebatkanNegaraku #PRU14,” ujarnya. — Sarawakvoice
Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news