Tiada diskriminasi kaum di bawah pentadbiran saya — Abang Jo 0 5522

BETONG: Kerajaan Barisan Nasional akan sentiasa menggunakan hasil yang diperolehinya untuk membangunkan kesejahteraan rakyat, kata Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Menurutnya, ini terbukti dengan pelbagai projek pembangunan yang diwujudkan di serata negeri, termasuk laluan lebuh raya Pan Borneo dan Laluan Jalan Pesisir yang mendekatkan jarak luar bandar kepada bandar seperti Kuching, Sibu dan Miri.

“Malah kita turut memperkasa penggunaan internet berhalaju tinggi di seluruh negeri dan ini dapat membolehkan perhubungan media sosial dimantapkan,” katanya ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat dan Perasmian Masjid Kampung Tuie di Pusa semalam.

Abang Johari yang berbaju Melayu biru turut diiringi Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas; Adun Saribas, Mohd Razi Sitam dan calon Barisan Nasional Parlimen Betong, Robert Lawson Chuat dan penyandang Parlimen Batang Lupar, Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Pada majlis yang sama, Abang Johari menekankan bahawa beliau akan meneruskan pentadbiran yang adil dan berteraskan Islam.

“Saya akan bersandarkan Piagam Madinah, dengan orang Islam dan bukan Islam ditadbir secara saksama.

“Tiada diskriminasi sebaliknya semua keputusan dicapai secara musyawarah,” tegasnya lagi.

Pada majlis tersebut, Abang Johari turut menamakan masjid baharu itu sebagai Masjid Ar-Rayyan. Ar-Rayyan bermaksud orang yang tidak merasa dahaga, yang membawa konotasi gerbang ke syurga.

Ketua Menteri turut mengumumkan kelulusan terhadap cadangan pembinaan jalan 10 kilometer jenis R3 dari
Kampung Tuie ke Kampung Suri berhampiran Debak, yang berharga RM42 juta.

Turut diumumkan projek tali air meliputi Kampung Tuie dan sekitar yang berharga RM5.5 juta, selain naik taraf prasarana jalur lebar berharga RM50 juta. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13842

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news