Kemukakan bukti, kata PM mengenai rasuah di Sarawak 0 5533

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata mereka yang mendakwa wujudnya gejala rasuah di Sarawak harus mengemukakan bukti.”Jika kamu boleh berikan bukti, saya akan arah (pihak berkuasa bertindak),” kata Mahathir pada sidang akhbar hari ini.

Beliau berkata demikian apabila ditanya sama ada pentadbirannya akan menyiasat dakwaan rasuah oleh kerajaan negeri Sarawak.

Dalam satu laporan eksklusif, Malaysiakini mendedahkan bahawa Mahathir mengadakan pertemuan dengan Yang di-Pertua Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud di Kuala Lumpur Jumaat lalu, sejurus selepas mengambil alih jawatan perdana menteri.

Ini mencetuskan spekulasi bahawa BN Sarawak mungkin mengkaji semula kedudukannya dalam gabungan itu.Taib memerintah Sarawak dari tahun 1981 dan 2014 sebagai ketua menteri – pegawai eksekutif paling lama.

Tempoh beliau dipenuhi dengan pelbagai tuduhan rasuah, penebangan hutan yang tidak terkawal dan pembabitan ahli keluarganya dengan kepentingan perniagaan yang luas dalam projek-projek kerajaan. – Kini TV

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13410

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news