Kerabat Bujang Sebelak tumpas di Kampung Emplam Kabong 0 5947

KABONG: Hajat untuk makan istimewa tidak menjadi kenyataan apabila tewas di hujung senapang penduduk Kampung Emplam di sini dinihari tadi.

Itu nasib seekor buaya jantan yang naik ke darat untuk menangkap itik dan ayam penduduk sebagai menu bagi menyambut ‘sesuatu yang serba baharu’ di Malaysia hari ini.

Ketua Kampung (KK) Emplam, Boestamam Bakar berkata buaya berkenaan dikesan cuba menyerang ternakan di dalam pagar di bawah rumah penduduk kira-kira jam 2. 30 pagi.

Tindakan buaya berkenaan disedari apabila ayam dan itik gempar yang sekali gus menyebabkan pemilik rumah tersedar dari tidur dan menyiasat apa yang berlaku.

“Sebaik pemilik turun ke bawah rumah didapatinya seekor buaya sedang dalam usaha hendak membaham ternakan

“Dia terus meminta bantuan daripada jiran yang ada senapang untuk menembak buaya tersebut. Buaya berkenaan akhirnya berjaya ditembak mati oleh penduduk, ” ujarnya.

Kejayaan itu merupakan yang kedua selepas penduduk berjaya menumpaskan seekor buaya jantan juga pada awal tahun ini tadi (2 Januari) dengan ukuran sepanjang 14 kaki.

Untuk kali ini buaya yang berjaya ditawan di Sungai Sebelak itu berukuran sepanjang 5 meter.

Buaya berkenaan mencuri tumpuan ramai yang kebetulan pada hari ini adalah cuti untuk sekolah dan pejabat persekutuan sempena dengan kejayaan Parti Pakatan Harapan membentuk kerajaan selepas memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) 14 pada 9 Mei. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news