Kurang perpaduan punca PRS kalah- James Masing 0 5801

KUCHING: Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Tan Sri Datuk Amar James Masing berkata perpaduan yang kurang dalam kalangan komponen Barisan Nasional (BN) Negeri punca parti itu kehilangan tiga kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) 9 Mei lalu.

Katanya perkara itu dapat dilihat dengan jelas di kerusi Lubok Antu apabila calonnya Robert Pasang Alam kalah kepada calon Bebas Jugah Muyang dengan majoriti 1,059 undi.Calonnya yang juga penyandang kerusi Julau Datuk Joseph Salang Gandum tewas kepada seteru lama parti, Larry Sng yang bertanding menggunakan tiket Bebas.

PRS juga gagal mempertahankan Selangau apabila calon baharu diletakkan di situ Rita Insol kalah kepada Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak Baru Bian dengan majoriti tipis, 486 undi.“Saya fikir tiada keikhlasan dan rasa ‘ketulenan’ dalam kalangan parti komponen khasnya di Lubok Antu dan kurangnya perpaduan termasuk di Selangau.“Majoriti undi yang sedikit Baru disebabkan ‘demam’ dari Semenanjung Malaysia serta tiada keikhlasan dalam kalangan semua kita,” katanya ketika dihubungi semalam.

Masing yang juga timbalan ketua menteri bagaimanapun berkata parti akan melakukan  ‘post-mortem’ dalam waktu terdekat ini.Tiga lagi kerusi diperuntukkan kepada PRS iaitu Sri Aman, Kanowit dan Hulu Rajang berjaya dipertahankan menerusi penyandang masing-masing.

Datuk Masir Kujat yang bertanding di Parlimen Sri Aman menewaskan dua pencabarnya Norina Umoi Utot (PKR) dan Cobbold John Lusoi (PBDSB) dengan majoriti 5,820 undi.Manakala Datuk Aaron Ago Dagang (Kanowit) mengalahkan Satu Anchom (PKR) dengan majoriti 4,312 undi dan Datuk Ugak Kumbong (Hulu Rajang) menewaskan Abun Sui Anyit (PKR- Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news