Kerajaan Negeri mahu standard Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching setanding Changi β€” Abang Jo 0 5533

KUCHING: Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg semalam mahu Kerajaan Sarawak dirundingi sekiranya Malaysia Airports Berhad merancang untuk menaik taraf lapangan terbang di negeri ini, terutama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (KIA).

Menurutnya, pandangan Kerajaan Negeri adalah penting, terutama dari segi reka bentuk agar ia selesa dan mesra penumpang.

“Kerajaan Sarawak tidak berhalangan jika mereka (Malaysia Airports) mahukan bantuan kita.

“Kita akan bekerja bersama dalam menaik taraf lapangan terbang ini, dan kita telah bersetuju untuk menubuhkan jawatankuasa petugas khas untuk melihat pembangunan lapangan terbang ini.

“Di pihak kita, ia akan diketuai oleh Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri James Jemut Masing,” katanya ketika berucap melancarkan ‘Cashless in KIA’ anjuran Malaysia Airports pagi semalam.

Tegasnya, Kerajaan Negeri mahu pelan yang teratur dan sempurna dalam menaik taraf lapangan terbang ini, agar ia berwajah ‘antarabangsa’.

“Kalau namanya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, tetapi tidak kelihatan ‘antarabangsa’, kita akan berasa malu.

“Kalau ia bertaraf antarabangsa ia perlu berwajah antarabangsa.

“Suasana perlu ada, termasuk di dewan pelepasan,” katanya lagi.

Tegasnya, kualiti yang ada perlulah memiliki ciri-ciri seperti di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

“Kalau di bawah standard kedua-dua lapangan terbang itu, jangan namakannya ‘antarabangsa’. Saya pun malu!

Katanya, di China, apa yang mereka lakukan ialah membina lapangan terbang yang besar dan selesa.

“Mereka agresif dalam membangunkan lapangan terbang kerana ia adalah pintu masuk ke negeri-negeri.

“Mereka menggunakan teknologi untuk menguruskan lapangan terbang ini.

Kerana itu tegasnya, Kerajaan Negeri berhasrat untuk menaik taraf semua lapangan terbang di negeri ini, termasuk bahagian kargo.

“Kita juga berhasrat untuk mewujudkan Zon Perdagangan Bebas Digital di sekitar KIA bagi kita mengeskport produk dari Sarawak.

“Dan di kawasan pedalaman, kita turut mencadangkan pembinaan dua padang terbang di kawasan pertanian iaitu di Sadok dan Hulu Rejang bagi membawa produk pertanian kita terus ke pasaran.

“Untuk tujuan itu, kita telah memesan pembelian pesawat kargo tiga tan melalui Hornbill Skyways Sdn Bhd bagi membawa produk pertanian ini dari kawasan pedalaman ini.

“Semua ini akan dibiayai oleh Kerajaan Negeri,” jelasnya lagi.

Katanya, produk organik Sarawak kini telah mendapat tumpuan Singapura, yang menzahirkan hasrat sebagai pelanggan utama apabila ia beroperasi kelak.

Projek naik taraf KIA dijangka berlaku tidak lama lagi, termasuk pembinaan lapangan terbang tambang murah, dijangka terletak bersebelahan. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13387

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news