Kerajaan Sarawak Guna Dana Sendiri RM50 Juta Sambung Bekalan Elektrik Ke 113 Sekolah 0 5692

BAU – Kerajaan Sarawak akan menggunakan dana sendiri untuk menyambung bekalan elektrik ke 113 sekolah yang masih menggunakan penjana kuasa dengan kos RM50 juta.

Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Dato Sri Michael Manyin berkata, perkara ini telah diputuskan oleh Ketua Menteri pada mesyuarat kabinet baru-baru ini.

Selain itu, kerajaan menurut Manyin juga telah meluluskan peruntukan sebanyak RM9 juta bagi menyambung bekalan air ke sekolah-sekolah yang boleh disambung ke paip utama.

“Jabatan Pendidikan telah mengenal pasti 113 sekolah yang terletak tidak jauh dari grid dan boleh disambung kepada grid tetapi masih menggunakan penjana kuasa.

“Keseluruhannya terdapat sebanyak 371 sekolah yang masih menggunakan penjana kuasa dan 428 sekolah tanpa bekalan air terawat,” katanya menambah maklumat ini telah diberikan kepada Kementerian Pendidikan di peringkat persekutuan.

Manyin berkata demikian ketika ditemui pada upacara pengebumian mendiang Catherine Janet Tiwi di Kampung Skio, dekat sini semalam.

Tambah Manyin, Sarawak telah diabaikan dalam tempoh 50 tahun ini di mana terdapat sebanyak 1,020 sekolah daif.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak 415 sekolah adalah kritikal daif yang mana tidak dapat dibaik pulih melainkan bina semula.

“Tahun lepas di bawah Bajet 2018, kerajaan persekutuan telah meluluskan peruntukan RM1 bilion untuk membina sekolah daif di negeri ini dalam tempoh dua tahun.

“Separuh daripadanya iaitu RM500 juta akan dibelanjakan tahun ini dan baki RM500 juta lagi akan digunakan untuk tahun depan. “Jadi kita berharap kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH) akan menunaikan janji ini,” katanya.

Bercakap mengenai penubuhan tabung bantuan yang diwujudkan dengan dana permulaan RM50,000 daripada kerajaan Sarawak, Manyin berkata ia kini telah mencecah RM100,000.

Beliau sendiri telah menyumbang RM30,000 dan berharap lebih banyak pihak atau individu akan menghulurkan sumbangan untuk disalurkan kepada mangsa terlibat. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13388

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news