KUALA LUMPUR – Perintah gaji minimum baharu dijangka akan diwartakan pada bulan Ogos. 0 5507

KUALA LUMPUR – Perintah gaji minimum baharu dijangka akan diwartakan pada bulan Ogos.

Menteri Sumber Manusia, M. Kula Segaran berkata kadar gaji minimum ini akan dikaji setiap dua tahun.

“Kami harapkan menjelang satu penggal pentadbiran Kerajaan Pakatan Harapan, gaji minimum dapat dinaikkan sehingga RM1,500 seperti yang dijanjikan,” katanya ketika menjawab pertanyaan lisan daripada Datuk Seri Hasan Arifin (BN-Rompin) di Parlimen, hari ini.

Jelas beliau, Majlis Perundingan Gaji Negara telah selesai menjalankan kajian semula kadar gaji minimum dan syor ini akan dikemukan kepada kerajaan dalam masa terdekat.

“Pada masa ini, masih terlalu awal untuk melihat impak pelaksanaan gaji minimum.

“Kerajaan yakin selepas kedudukan kewangan semakin pulih, pelbagai inisiatif akan dilakukan untuk menaikkan pendapatan rakyat,” katanya. – Sinar Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news