Sebuah Rumah Satu Tingkat Terbakar Sepenuhnya, Kereta Perodua Myvi Turut Hangus Di Kampung Tabuan Lot 0 5723

KUCHING – Satu kebakaran berlaku malam tadi yang menyebabkan sebuah rumah satu tingkat terbakar sepenuhnya manakala sebuah kereta Perodua Myvi hangus sebahagiannya di Kampung Tabuan Lot di sini.

Menurut Pusat Gerakan Operasi Bomba Sarawak, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak telah menerima panggilan kecemasan pada jam 6.43 petang semalam dan bergegas ke lokasi kejadian.

“Pihak kami telah menghantar sepasukan anggota dari Balai Bomba Tabuan Jaya dengan kekuatan 8 orang bersama sebuah FRT dan sebuah Hilux yang diketuai PBK II Mazrom.

“Api berjaya dikawal pada jam 7.05 malam dan berjaya dipadam sepenuhnya pada 7.23 malam,” katanya.

Kebakaran berkenaan telah menyebabkan sebuah rumah satu tingkat terbakar sepenuhnya manakala sebuah kereta jenis Perodua Myvi terbakar sebanyak 20 peratus.

Hadir di lokasi kejadian, Pengarah JBPM Sarawak PKPjB Nor Hisham bin Mohammad, Komander Operasi Kanan (KOK) PgKB II Azahar bin Dris, Ketua Balai BBP Tabuan Jaya TPgB Faizal bin Saari dan Pegawai Bahagian Operasi PKPgB Mohamad Asnan bin Led.

Turut sama tiga orang anggota Polis DiRaja Malaysia (PDRM) yang bertindak mengawal keselamatan dan dua orang anggota dari Sarawak Energy Berhad. 

Bagaimanapun, tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan berlaku dan operasi tamat pada jam 8.00 malam.

Gambar: Ihsan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13420

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8132

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news