Lagi cincin lekat di kemaluan, Bomba selamatkan kejantanan lelaki 45 tahun di Hospital Umum Sarawak 0 5775

KUCHING: Tindakan seorang lelaki menyarung kemaluannya dengan sebentuk cincin mengundang padah apabila ia gagal dilucut dan terpaksa dikejarkan ke Jabatan Trauma dan Kecemasan, Hospital Umum Sarawak untuk prosedur keselamatan.

Lebih parah, sebelum itu, mangsa cuba memotong sendiri cincin tersebut mengunakan sebilah gunting namun, gunting tersebut melekat sekali dengan cincin terbabit.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Negeri, Tiong Ling Hii berkata, sebelum itu, mangsa yang berusia 45 tahun telah datang sendiri ke Balai Bomba dan Penyelamat Batu Lintang untuk bantuan.

“Bagaimanpun disebabkan bimbang usaha ini akan mencederakan mangsa, mangsa ditemani tiga anggota dikejarkan dengan ambulans EMRS menuju Hospital Umum Sarawak, yang terletak kurang lima minit dari balai.

Kata Ling Hii, sebelum kerja-kerja menyelamat dijalankan, mangsa diberikan ubat pelali.

“Pihak bomba kemudian dibantu pihak Hospital Umum Sarawak telah melaksanakan pemotongan menggunakan peralatan khas, iaitu ‘air grinder’ dan ‘tabung udara ‘breathing apparatus’.

“Kerja-kerja pemotongan dilakukan sehingga cincin itu berjaya dikeluarkan sepenuhnya, sebelum mangsa diserahkan kepada pihak hospital untuk rawatan selanjutnya,” tambahnya lagi. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13365

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8123

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news