Lebih banyak janji kerajaan PH akan dilaksanakan pada 2 November 0 5463

Mengukuhkan ekonomi negara menjadi keutamaan kerajaan dan defisit fiskal negara akan terus dipantau. – Gambar hiasan

PUTRAJAYA – Menteri Kewangan, Lim Guan Eng memberi bayangan bahawa rakyat boleh menjangka kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan melaksanakan lebih banyak janjinya pada hari pembentangan bajet.

Tanpa mendedahkan butirannya, beliau berkata : “Ia adalah pada 2 November, anda perlu tunggu.”

Menyatakan mengukuhkan ekonomi negara terus menjadi keutamaan, beliau berkata, kerajaan akan memantau defisit fiskal negara.

“Bagi tahun ini, defisit fiskal dapat dikekalkan pada 2.8 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), walaupun peningkatan RM300 juta (meningkat kepada RM40.1 bilion daripada RM39.8 juta),” katanya dalam temu bual eksklusif dengan Bernama, baru-baru ini.

Tahun ini merupakan tahun kesembilan berturut-turut penyatuan fiskal daripada paras tertinggi 6.7 peratus pada 2009.

Bagaimanapun, Guan Eng berkata, semuanya terkawal berikutan kerajaan telah memulakan rasionalisasi struktur kos untuk projek bernilai RM10 bilion, yang akan menghasilkan pendapatan tambahan.

“Pada masa sama, kita memperoleh RM5.4 bilion daripada kenaikan harga petrol, selain mencatat keuntungan yang lebih baik daripada Khazanah (Nasional Bhd.), Petronas dan agensi lain,” katanya.

Katanya, beliau turut memberi jaminan kepada pengurus dana mengenai kestabilan negara semasa mengadakan pertemuan dengan pengurus dana utama di Malaysia pada Khamis, yang dianjurkan oleh CIMB Group Holdings Bhd. – Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news