Lelaki cuba bunuh diri dengan terjun dari pintu gerbang 30 kaki di Kampung Muara Tebas 0 6229

KUCHING: Seorang lelaki mencipta gempar di Kampung Muara Tebas di sini sebentar tadi, dengan bertindak cuba membunuh diri.

Uniknya, beliau cuba menamatkan riwayat dengan memanjat pintu gerbang di kampung tersebut.

Tidak dapat dipastikan bila lelaki itu mula memanjat, tetapi sehingga rundingan dilakukan, dia telah berada di puncak gerbang setinggi 30 kaki itu untuk tempoh lebih 35 minit.

“Kami percaya lelaki ini di bawah pengaruh dadah,” kata anggota polis yang ditemui di lokasi.

Pasukan Bomba dan Penyelamat daripada Balai Petra Jaya juga kini berada di lokasi, sebagai persediaan terhadap semua kemungkinan.

Pintu gerbang terbabit telah dibina oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung lebih lima tahun lalu.

Ia kejadian pertama di Malaysia membabitkan cubaan bunuh diri dengan terjun dari pintu gerbang.

Sehingga berita ini ditulis, proses pemujukan masih berlangsung. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news