Lelaki hilang ketika mandi sungai di Sungai Kemena 0 5633

NTULU: Seorang lelaki dipercayai mati lemas, semasa sedang mandi di Sungai Kemena, Sebauh, pada kira-kira pukul 4.30 petang Khamis.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi BombaSarawak mengesahkan mangsa yang dikenali sebagai David Hidup, 36, berasal dari Sungai Genaan, dilihat menanggalkan kasut dan pakaian beliau berhampiran Jeti Ladang DD Pelita Pandan Plantation, sebelum terjun ke dalam sungai untuk mandi.

“Beberapa orang saksi melihat mangsa terjun ke dalam sungai, dan tidak lagi kelihatan selepas itu, dipercayai tenggelam dibawa arus deras sungai berkenaan,” ujarnya.

Sejurus menerima laporan berhubung kejadian, sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat Bintulu ke lokasi kejadian yang terletak kira-kira 50 kilometer dari Bandar Bintulu, dengan menggunakan sebuah jentera EMRS.

“Bomba memulakan usaha pencarian sekitar satu kilometer ke hulu dan hilir sungai berkenaan, dari lokasi terakhir mangsa dilihat,” ujarnya.

Bagaimanapun katanya, usaha pencarian dihentikan sekitar jam 5.30 petang keranahari beransur gelap, serta mengambil kiraakan aspek keselamatan anggota yang terlibat dalam usaha pencarian itu.

Adalah difahamkan, usaha pencarian diteruskan pada hari ini dengan bantuan penduduk setempat. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news