Lima Pusat Transformasi Luar Bandar dikekalkan, enam dipulangkan 0 5845

RTC di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR – Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) mengesahkan lima Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) akan dikekalkan di bawah Kementerian, tiga diserahkan kepada pemilik bangunan manakala tiga lagi kepada kerajaan negeri.

Menterinya, Rina Mohd Harun berkata, RTC yang dikekalkan di bawah Kementerian ialah Melaka, Pahang, Johor, Kedah dan Terengganu kerana mengambil kira kedudukannya yang terletak di luar bandar.

“Manakala, tiga RTC akan diserahkan semula kepada Kerajaan Negeri iaitu RTC Negeri Sembilan, Sarawak di Sibuti dan Betong kerana mengikut hala tuju penentuan kerajaan negeri.

“Tiga lagi pula RTC Perak, Kelantan dan Pulau Pinang masing-masing akan diserahkan kepada pemilik bangunan iaitu Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA),” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Penyelarasan antara Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dengan Exco-exco Luar Bandar (MEXCLUB) di sini hari ini.

Rina berkata, mesyuarat berkenaan memberikan lima fokus dalam mensejahterakan pembangunan luar bandar yang antara lain memberi fokus kepada hala tuju RTC dan keperluan data Perancangan Luar Bandar. – Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13842

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news