Masih Ramai Peniaga Berdegil Dengan Tidak Mematuhi GST 0% 0 5575

BINTULU – Sejumlah 11 notis amaran telah dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Bintulu kepada peniaga yang gagal mematuhi sifar peratus (0%) Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang ditetapkan berkuat kuasa 1 Jun lalu oleh kerajaan.

Ketua Penguat Kuasa KPDNKK Bintulu Salihin Den berkata, para peniaga diberi tempoh tiga hari untuk mematuhi penetapan kerajaan dan sekiranya gagal berbuat demikian tindakan tegas akan diambil.

β€œPada 4 Jun, pegawai penguat kuasa kami telah melakukan pemeriksaan ke atas 1,100 barang di 50 premis perniagaan di bawah Ops Catut 4.0,” ujarnya semasa dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, pemeriksaan dilakukan sebagai maklum balas terhadap aduan pengguna yang diterima di laman sosial Facebook KPDNKK dengan para pegawai bergerak membuat pemeriksaan ke atas pasar raya, kedai runcit, premis restoran makanan segera, kedai peralatan, farmasi dan kedai serbaneka.

β€œSusulan daripada aduan, kami telah menggerakkan pasukan penguat kuasa ke premis yang dinyatakan untuk membuat pemeriksaan,” katanya sambil menambah, 11 premis didapati masih menjual barang dengan mengenakan caj enam peratus GST.

Beliau menambah, kegagalan mematuhi penetapan peraturan itu adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 14(1) Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 kerana mengambil keuntungan tidak munasabah.

Justeru beliau menggesa pengguna yang menjadi mangsa kepada peniaga yang tidak bertanggungjawab itu untuk memberi maklumat penuh kepada kementerian mengenai nama premis, jenis barang khasnya resit pembelian dari premis perniagaan terbabit bagi memudahkan penyiasatan.

Dalam pada itu, antara premis perniagaan yang diperiksa pegawai penguat kuasa KPDNKK di sini ialah kawasan bandar Bintulu, Kidurong, Tanjung Batu dan Medan Raya Pusat Komersial Assyakirin.

Hasil pemeriksaan dan pemantauan yang dibuat, semua premis yang diperiksa telah membuat perubahan kepada kadar 0% GST, tetapi ada beberapa premis masih tidak patuh pelaksanaan peraturan itu.

Sebanyak 30 barangan dipilih secara rawak yang dikutip harga sebelum 1 Jun yang dikenakan 6% GST telah dibuat perbandingan harga dan didapati semua barangan yang dipilih telah membuat perubahan dengan melakukan penurunan harga.

Mengenai perkara berkaitan, pengguna dinasihati mengemukakan sebarang aduan melalui e-aduan.kpdnkk.gov.my atau hubungi talian 086-332176/ 086-339031 (Pejabat KPDNKK Bintulu) atau Bahagian Penguatkuasaan KPDNKK Bintulu.

Selain pemeriksaan pematuhan sifar peratus GST ke atas peniaga, pegawai penguat kuasa KPDNKK Bintulu turut melakukan pemeriksaan harga di bazar Ramadan sekitar Bintulu di sini sejak beberapa hari lepas. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news