McDonald’s sumbang RM545,000 bantu golongan kurang berkemampuan 0 387

TUMPAT: McDonald’s Malaysia menyumbangkan sebanyak RM545,000 kepada Kelantan menerusi pelbagai program komunitinya tahun ini.

Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatannya Azmir Jaafar berkata inisiatif itu dilaksanakan dengan matlamat memberi impak positif kepada masyarakat di sekitar lokasi operasi McDonalds Malaysia.

“Antara inisiatif itu termasuk pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia dari keluarga kurang berkemampuan menyertai Skim Latihan Dual Nasional (SLDN) dan penyerahan pek Kembali ke Sekolah kepada kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Kelantan dan Perasmian Pembukaan McDonalds Pasir Pekan di sini, hari ini yang dirasmikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Abdullah Yakub.

Azmir berkata Mcdonald’s komited membantu golongan yang memerlukan di seluruh negara memandangkan ia adalah nilai teras restoran makanan segera itu.

“Kami harap pembukaan restoran terbaharu di Kelantan ini mampu menjadi nilai tambah ke arah merancakkan ekonomi negeri ini khususnya melalui peluang kerja dan pembangunan bakat masyarakat setempat,” katanya.

Katanya lima lagi restoran McDonald’s akan dibuka di Kelantan di beberapa kawasan termasuk di Kubang Kerian, Tanah Merah, Tumpat dan Gua Musang bagi menambah 18 restoran sedia ada di Kelantan.

Dalam pada itu katanya lebih 1,400 kanak-kanak dari 48 sekolah seluruh Kelantan akan menerima pek Kembali ke Sekolah tahun ini.

Katanya program inisiatif kerjasama McDonald’s dan Kementerian Pendidikan Malaysia yang diperkenalkan pada 2017 itu telah membantu 30,000 kanak-kanak di seluruh negara bagi tahun ini dengan sumbangan berjumlah RM3 juta.

Beliau berkata disasarkan 53,000 kanak-kanak dari keluarga berpendapatan rendah akan mendapat manfaat daripada program Kembali ke Sekolah menjelang 2020. – Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cadangan hadkan kelajuan motosikal ‘kapcai’ sedang diteliti 0 1659

KUALA LUMPUR: Cadangan mengehadkan kelajuan motosikal berkapasiti kecil atau lebih dikenali sebagai kapcai kepada 70km/jam memerlukan kajian lebih teliti kerana ia membabitkan kira-kira 10 juta pemilik berdaftar di negara ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, selain membabitkan isu keselamatan, kerelevanan cadangan itu juga perlu dilihat daripada pelbagai sudut dan sejauh mana ia dapat dilaksanakan.

“Kita tahu ada cadangan untuk mengehadkan (kelajuan) kapcai, tetapi dalam keadaan di Malaysia, ia membabitkan ramai pemilik kapcai, mungkin dalam lingkungan 10 juta (pemilik) motosikal.

“Jadi, ini adalah satu keputusan yang akan beri kesan yang sangat besar, saya bukan menolak cadangan itu tetapi daripada segi ‘practicality’ untuk melaksanakan cadangan itu perlu dilihat daripada pelbagai sudut,” katanya, di sini.

Beliau ditemui selepas menjadi tetamu bagi program ‘Jendela Fikir’ terbitan Bernama Radio, di Ibu Pejabat pertubuhan berita itu.

Ogos lepas, Menteri Kerja Raya, Baru Bian dilaporkan berkata saranan untuk mengenakan peraturan had laju kepada penunggang motosikal kapcai masih belum boleh dilaksanakan kerana ia memerlukan pemerhatian yang teliti untuk satu tempoh yang panjang.

Sebelum ini, The Safety First Group iaitu kumpulan prokeselamatan jalan raya, menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan had laju 70km/j untuk motosikal kapcai selain meminta lebih banyak laluan khas motosikal dibina bagi mengurangkan kemalangan jalan raya membabitkan golongan itu.

Mengulas tentang cadangan supaya mewujudkan laluan khas penunggang motosikal di sebelah kiri jalan raya, Loke berkata ia akan dikemukakan kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi untuk dijadikan sebahagian daripada Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Menurutnya, cadangan itu adalah konsep yang baik, bagaimanapun pelaksanaannya memerlukan perbelanjaan yang besar seperti membina struktur jalan dan sebagainya.

“Kita berharap dapat membina laluan khas motosikal ini dan juga menyediakan rekaan lebuh raya (yang sesuai) pada masa hadapan dengan mengambil kira perkara itu,” katanya. – BERNAMA

Spread the news

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 1641

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link