Menteri Kewangan: BR1M tukar nama, agihan kedua sebelum Aidilfitri 0 5463

Kementerian Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan kerajaan akan mengagihkan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) bulan depan sebelum Aidilfitri.

Melalui kenyataan Twitter hari ini, beliau berkata perkara itu adalah arahan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun, tambah Lim, agihan bantuan itu akan ditukar nama.

“Sepertimana yang diarahkan Dr Mahathir, BR1M (yang akan diberikan nama lain) akan dibayar pada bulan Jun sebelum Aidilfitri. Maklumat lanjut akan diumumkan minggu depan,” katanya.

Agihan Jun merupakan agihan kedua di bawah program itu bagi tahun ini selepas agihan pertama dibuat oleh pentabiran BN pada Februari lalu.

Susulan kemenangan Pakatan Harapan (HARAPAN) pada pilihan raya umum (PRU) ke-14, Dr Mahathir mengarahkan slogan ‘1Malaysia’ dan ucapan ‘salam 1Malaysia’ yang diperkenalkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak tidak lagi akan digunakan.

Dr Mahathir juga memberi jaminan bayaran BR1M akan dikekalkan namun akan menumpukan kepada golongan yang lebih memerlukan. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news