myBas elektrik dijangka beroperasi sepenuhnya di Kuching Januari 2019 0 5852

KUCHING: Sarawak bakal menjadi negeri pertama menggunakan myBas elektrik sepenuhnya yang dijangka beroperasi Januari 2019.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nancy Shukri mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan perasmian Perhimpunan Agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Ke-14 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK).

Menurut Naib Ketua Wanita Pergerakan Wanita PBB itu, antara permintaan Sarawak yang sedang dipenuhi ialah penggunaan bas elektrik di bandar raya Kuching.

Bagi merealisasikan bas elektrik yang diumumkan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg, menurut Nancy perjanjian projek perintis Skim Transformasi Bas Henti-Henti atau Stage Bus Services Transformation (SBST) sebelum ini perlu dipinda.

Pindaan perjanjian ditandatangani kerajaan persekutuan dengan operator rangkaian Konsortium Bas Bandaraya Kuching (KBBK) Sdn Bhd pada November 2017, membolehkan penyediaan prasarana yang mampu menyokong penggunaan kuasa elektrik 90 bas yang menghubungkan seluruh Kuching.

Ini termasuklah pembinaan stesen pengecas bas elektrik.

Menurut Nancy, peruntukan baharu perlu dipohon kerana ia turut melibatkan perubahan pada spesifikasi saiz bas yang ditetapkan termasuk bas bersiz kecil. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news