Nahas pesawat penumpang di Cuba, lebih 100 orang terkorban 0 5479

Lebih 100 orang terkorban dalam nahas pesawat Boeing 737 di Cuba pada hari Jumaat, dengan hanya tiga orang yang cedera parah dibawa keluar dari bangkai pesawat, kata para pegawai dan media negara itu.

Pesawat itu, dalam penerbangan domestik ke Holguin di timur Cuba, terhempas sejurus selepas berlepas dari Havana pada pukul 11 ​​pagi waktu tempatan. Terdapat 104 atau 105 penumpang, termasuk lima kanak-kanak, serta sembilan anak kapal, kata media negara itu.

Lima penumpang serta kru adalah warga asing, kata laporan media. Kerajaan Mexico berkata rakyat Mexico adalah antara yang terkorban, tanpa memberikan butiran lanjut.

“Kita harus menjangkakan bahawa berita mengenainya tidak akan baik, kerana nampaknya sejumlah besar penumpang telah terbunuh,” kata Presiden Miguel Diaz-Canel.

Kebakaran akibat mahas itu telah dipadamkan dan pihak berkuasa sedang mengenal pasti mayat, kata presiden itu. Punca nahas itu belum diketahui dan Diaz-Canel berkata pihak berkuasa sedang menyiasat.

“Kami mendengar letupan dan kemudian nampak asap besar,” kata Gilberto Menendez, yang mengendalikan sebuah restoran berhampiran tapak nahas itu di kawasan pertanian Boyeros.

Pesawat Boeing 737-201 dibina pada tahun 1979 dan dipajak oleh syarikat penerbangan Cubana dari sebuah syarikat kecil Mexico bernama Damojh, demikian menurut kerajaan Mexico. Ini menjadikannya pesawat yang jauh lebih tua daripada kebanyakan pesawat dalam perkhidmatan.

Damojh di Mexico berkata ia belum mendapat sebarang maklumat mengenainya dan Cubana enggan mengulas.

Cubana telah menjadi subjek aduan terhadap perkhidmatan dan kelewatan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Serpihan pesawat penerbangan CU972 yang terhempas itu bertaburan di kawasan tapak nahas 20 km (12 batu) di selatan Havana, kata seorang saksi Reuters.

Destinasi Holguin adalah ibu kota sebuah wilayah yang popular di kalangan pelancongan dan keaslian keindahan pantainya. 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news