Neymar hero Brazil, bawa Brazil ke suku akhir 0 3095

Mexico memiliki peluang pertama dalam perlawanan ini seawal minit ke-3 perlawanan. Hantaran lintang Guardado ditumbuk oleh penjaga gol Brazil, Allison terus ke pangkuan Hirving Lozano. Malangnya percubaan pemain sayap itu berjaya dihadang oleh pemain pertahanan, Miranda.

Tiga minit berselang, penjaga gol Mexico pula diuji oleh Brazil apabila percubaan Neymar dari jarak jauh, ditolak keluar oleh Ochoa.

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Lozano terus menjadi duri dalam daging buat pertahanan Brazil di awal babak pertama perlawanan apabila melakukan satu larian cut-inside pada minit ke-15, sebelum menghantar bola kepada Javier Hernandez, namun tiada penyudah.

Ochoa turut terpaksa keluar dari gawangnya untuk menyelamatkan keadaan pada minit ke-24 untuk menghalang Neymar yang berjaya menewaskan pertahanan Mexico sebelum meluru ke arah gol.

Babak pertama perlawanan memperlihatkan pressing yang dilakukan Mexico menyukarkan Brazil memperagakan corak permainan mereka.

Namun mungkin kerana keletihan, Mexico mengendurkan asakan, dan membenarkan Brazil lebih banyak melakukan serangan.

(Photo credit should read SAEED KHAN/AFP/Getty Images)

Bagaimanapun babak pertama perlawanan berakhir 0-0.

Babak kedua bermula menyaksikan percubaan Gabriel Jesus dihadang oleh pemain pertahanan Mexico, Guardado pada minit ke-48.

Ochoa turut terpaksa bertindak cemerlang beberapa minit selepas itu untuk menyelamatkan percubaan Philipe Coutinho.

Akhirnya gol pertama dalam perlawanan ini hadir, apabila Neymar bijak menolak masu hantaran bola rendah oleh Willian; susulan gerakan yang dimulakan oleh Neymar sendiri dengan satu back heel.

Mexico cuba bertindak balas selepas itu melalui pemain sayap yang baru dibawa masuk pada awal babak kedua, Miguel Layun, namun Allison setakat ini menunjukkan prestasi yang meyakinkan di hadapan gawang Brazil.

Kedua-dua pasukan saling berbalas serangan selepas itu, namun Allison dan Ochoa cemerlang di hadapan gawang masing-masing.

(Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Mexico kemudiannya terus dihukum dengan gol kedua Brazil, selepas Neymar bijak menemui ruang sebelum melarikan bola ke dalam kotak penalti. Hantaran Neymar kemudian dengan mudah disempurnakan oleh Roberto Firmino.

Enam minit masa tambahan diberikan pengadil, tiada sebarang tambahan jaringan oleh kedua-dua pasukan.

Brazil layak ke suku akhir, menewaskan Mexico 2-0. – Semuanya Bola

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news