Operasi buru 80 anggota PDRM: kemungkinan ada pegawai polis jadi pengedar dadah 0 6513

KUCHING: Kemungkinan ada pegawai dan anggota PDRM Sarawak terlibat dalam sindiket pengedaran dadah tetapi dalam kumpulan kecil, kata Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak.

Datuk Dev Kumar berkata, justeru 80 pegawai dan anggota PDRM Kontinjen Sarawak disenaraikan sebagai suspek kerana dipercayai terlibat penyalahgunaan dadah.

Katanya, daripada semua senarai tersebut, disahkan dua anggota sudah ditahan selepas saringan air kencing mereka didapati positif dadah jenis syabu.

“Kedua-dua anggota terbabit berpangkat lans koperal masing-masing bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Samarahan dan IPD Kuching.

“Anggota IPD Kuching itu ditahan kelmarin manakala anggota IPD Kota Samarahan ditahan 13 Ogos lalu, menerusi Ops Blue Devil yang dilancarkan pada 13 Ogos lalu bagi membanteras penyalahgunaan dadah dalam PDRM,” katanya,

Dev menjelaskan, PDRM perlu membersihkan rumah sendiri dahulu sekiranya mahu memerangi sepenuhnya kegiatan penyalahgunaan dadah.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan Serah Terima Tugas Ketua JSJN Kontinjen Sarawak di IPK Sarawak di sini, semalam.

Mengulas lanjut mengenai dua anggota ditahan, Dev berkata pihaknya sedang menunggu keputusan rasmi laporan patologi sampel air kencing mereka dan sekiranya ujian kedua itu juga positif, tindakan akan diambil.

“Kalau laporan patologi positif, mereka boleh dituduh di mahkamah dan dipecat. .

“Kami tidak menafikan kemungkian ada pegawai yang jadi pengedar, tetapi cuma dalam kumpulan kecil.

“Sebab itu kami mahu membersihkan rumah sendiri dahulu sebelum betul-betul memerangani masalah penyahgunaan dadan di luar,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata masalah penyalahgunaan dadah di Sarawak membimbangkan.

Justeru, katanya operasi bersepadu akan terus dilancarkan melibatkan kerjasama JSJN dan Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) untuk memerangi sepenuhnya kegiatan penyalahgunaan dadah.

“Kami sedar penyalahgunaan dadah turut berleluasa di kawasan luar bandar dan rumah panjang.

“Oleh sebab itu, kami meletakkan fokus memerangi pengedar dan pembekal kerana kalau tangkap penagih sahaja tidak guna,” katanya. – SarawakVoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13212

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12674

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news