Operasi buru 80 anggota PDRM: kemungkinan ada pegawai polis jadi pengedar dadah 0 67

KUCHING: Kemungkinan ada pegawai dan anggota PDRM Sarawak terlibat dalam sindiket pengedaran dadah tetapi dalam kumpulan kecil, kata Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak.

Datuk Dev Kumar berkata, justeru 80 pegawai dan anggota PDRM Kontinjen Sarawak disenaraikan sebagai suspek kerana dipercayai terlibat penyalahgunaan dadah.

Katanya, daripada semua senarai tersebut, disahkan dua anggota sudah ditahan selepas saringan air kencing mereka didapati positif dadah jenis syabu.

“Kedua-dua anggota terbabit berpangkat lans koperal masing-masing bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Samarahan dan IPD Kuching.

“Anggota IPD Kuching itu ditahan kelmarin manakala anggota IPD Kota Samarahan ditahan 13 Ogos lalu, menerusi Ops Blue Devil yang dilancarkan pada 13 Ogos lalu bagi membanteras penyalahgunaan dadah dalam PDRM,” katanya,

Dev menjelaskan, PDRM perlu membersihkan rumah sendiri dahulu sekiranya mahu memerangi sepenuhnya kegiatan penyalahgunaan dadah.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan Serah Terima Tugas Ketua JSJN Kontinjen Sarawak di IPK Sarawak di sini, semalam.

Mengulas lanjut mengenai dua anggota ditahan, Dev berkata pihaknya sedang menunggu keputusan rasmi laporan patologi sampel air kencing mereka dan sekiranya ujian kedua itu juga positif, tindakan akan diambil.

“Kalau laporan patologi positif, mereka boleh dituduh di mahkamah dan dipecat. .

“Kami tidak menafikan kemungkian ada pegawai yang jadi pengedar, tetapi cuma dalam kumpulan kecil.

“Sebab itu kami mahu membersihkan rumah sendiri dahulu sebelum betul-betul memerangani masalah penyahgunaan dadan di luar,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata masalah penyalahgunaan dadah di Sarawak membimbangkan.

Justeru, katanya operasi bersepadu akan terus dilancarkan melibatkan kerjasama JSJN dan Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) untuk memerangi sepenuhnya kegiatan penyalahgunaan dadah.

“Kami sedar penyalahgunaan dadah turut berleluasa di kawasan luar bandar dan rumah panjang.

“Oleh sebab itu, kami meletakkan fokus memerangi pengedar dan pembekal kerana kalau tangkap penagih sahaja tidak guna,” katanya. – SarawakVoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terung asam bakal tembusi pasaran Singapura 0 25

BAU: Terung asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan salah satu produk Sarawak yang bakal menembusi pasaran antarabangsa tidak lama lagi.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglass Uggah Embas berkata, negara Singapura kini berminat untuk membeli produk Sarawak seperti udang, terung asam, jambu batu dan ikan tilapia.

Sehubungan itu, beliau menggesa para petani dan para usahawan untuk tidak melepaskan dan memanfaatkan peluang berkenaan.

Jelasnya, Sarawak harus memastikan jumlah produk berkenaan sentiasa mencukupi memandangkan ianya akan mempunyai pasaran baharu dan akan memastikan kualiti untuk setiap produk.

Tambah beliau lagi, setakat ini Sarawak telah mengeksport 1,200 babi hidup setiap minggu ke Singapura.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan pelancaran Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Serembu di Dewan Serba Guna Kampung Skio semalam.

Pada majlis yang sama, beliau turut meluluskan geran RM500,000 untuk penanaman halia, nanas dan jagung muda di kawasan DUN Serembu.

Beliau yang juga Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah menegaskan kerajaan kini sedang dalam proses mengubah sektor pertanian negeri menerusi pertanian moden.

Spread the news

17 nelayan Vietnam ditahan, bot dirampas di Bintulu 0 27

BINTULU: Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) merampas sebuah bot nelayan Vietnam bersama peralatan dan pelbagai jenis ikan yang dianggarkan bernilai hampir RM1juta dalam Ops NagaTimur 01/19
kira-kira 106 batu nautika dari utara Tanjung Kidurong, Bintulu, Ahad lalu.

Dalam operasi tersebut, agensi itu turut menahan 17 krew vessel berumur antara 18 hingga 49 tahun.

Timbalan Pengarah Zon Maritim (Operasi) Bintulu, Komander Maritim Effendy Mohamed Fadil dalam sidang medianya berkata kesemua suspek ditahan oleh Kapal Maritim Sri Aman (KM Sri Aman) yang sedang mengadakan rondaan operasi sempena Op Naga Timur 01/19 kira-kira jam 8 pagi.

Beliau berkata vesel nelayan asing terbabit disyaki telah melakukan aktiviti penangkapan ikan tanpa kebenaran dan tidak memiliki permit penangkapan ikan yang sah di perairan Malaysia.

Vesel bersama suspek, katanya, ditunda masuk ke Pelabuhan Kedua Bintulu untuk siasatan lanjut.

Kesemua krew warganegara Vietnam terbabit kini direman selama 14 hari dan akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985, tambah Effendy lagi.

Beliau, dalam pada itu, berkata Maritim Malaysia Zon Maritim Bintulu sentiasa mengalu-alukan orang awam untuk menyalurkan sebarang maklumat berkaitan perlakukan jenayah, kemalangan atau insiden di laut.

Maklumat, katanya, boleh disalurkan terus ke pusat operasi Zon Maritim Bintulu di talian 086-314237 atau melalui laman facebook: Zon Maritim Bintulu & TWITTER: Zon Maritim_Bintulu@ZBintulu. – SarawakVoice

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link