Pagi ini, Abang Johari umum 31 calon kerusi Parlimen Sarawak PRU14 0 5509

KUCHING: Barisan Nasional (BN) Sarawak mengumumkan calonnya yang bakal bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-14 ( PRU14) hari ini, sekitar 9 pagi.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg memberitahui perkara tersebut selepas menghadiri Majlis Graduasi Swinburne University of Technology Sarawak di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) pada Isnin, semalam.

Menurut beliau senarai nama calon tersebut mendapat kelulusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pusat.

Beliau berkata, untuk pilihan raya Parlimen bagi Sarawak ini, semua keputusan berkaitan calon adalah terpulang kepada Perdana Menteri.

Pada majlis tersebut, Abang Johari enggan mengulas berkaitan pemecatan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Belaun bersama empat pemimpin Parti Rakyat Sarawak (PRS) pada hujung minggu lepas.

Pada PRU14 kali ini, BN Sarawak sekali lagi mengagihkan 31 kerusi Parlimen kepada empat parti komponen BN; Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS), Parti Demokratik Progresif (PDP) dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP).

Pada PRU13 lepas, PBB dipengerusikan Abang Johari bertanding di 14 kerusi; Petra Jaya, Santubong, Mambong (Puncak Borneo), Kota Samarahan, Batang Sadong, Betong, Batang Lupar, Igan, Mukah, Tanjong Manis, Kapit, Sibuti, Lawas dan Limbang.

Sementara, PRS bertanding di enam kerusi iaitu Sri Aman, Lubok Antu, Julau, Kanowit, Selangau dan Hulu Rajang.

PDP pula bertanding di Mas Gading, Saratok, Bintulu dan Baram.

SUPP bertanding di Bandar Kuching, Stampin, Serian, Sarikei, Lanang, Sibu dan Miri.
Pada PRU13 yang berlangsung 2013, BN Sarawak memenangi 25 kerusi Parlimen, diikuti DAP 5 kerusi dan PKR 1 kerusi. –Sarawakvoice

Gambar fail

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14072

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8198

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news