PBB kaji semula kedudukan dalam BN – Abang Jo 0 5537

Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata kedudukan parti itu dalam Barisan Nasional (BN) akan ditentukan selepas konsultasi bersama tiga lagi parti komponen BN Sarawak iaitu SUPP, PRS dan PDP.

Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak turut memberi bayangan untuk membentuk ‘gabungan parti-parti Sarawak’ bagi menjaga kepentingan rakyat Sarawak.

“Ya saya tidak sebut tentang BN tetapi saya ada sebut tentang ‘united coalition of Sarawak-based parties’ (gabungan parti-parti Sarawak) sebagai platform kami dan saya perlu rundingi rakan-rakan kami di Sarawak.

“Keluar BN? Terserah kepada anda untuk mentafsirnya tetapi saya perlu rundingi parti komponen yang lain dalam BN, dengan kata lain kami (PBB) akan kaji semula kedudukan kami selepas konsultasi dengan parti komponen yang lain,” katanya.

Pengerusi BN Sarawak itu berkata demikian dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis KerjaTertinggi (MKT) PBB selama hampir tiga jam di Kuching, hari ini.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14340

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8231

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news