Pemuda BN Sarawak sedia ‘langgar’ pembangkang menjelang PRU14 – Rentap 0 5598

KUCHING: Pemuda Barisan Nasional (BN) Sarawak kini telah siap siaga untuk ‘bertempur’ dalam Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan diadakan pada bila-bila masa.

Ketuanya, Gerald Rentap Jabu berkata, sebagai barisan hadapan parti, pergerakan itu bersedia untuk meneruskan perjuangan pembangunan, kemajuan dan yang paling penting, menyalakan semangat dan harapan yang lebih baik untuk rakyat Sarawak menerusi BN.

“Transformasi Ekonomi Digital yang menjadi tonggak pembangunan negeri Sarawak, di bawah kepimpinan Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg akan terus menjadi pedoman kami.

“Pemuda dan belia-belia ini yang akan menjadi penggerak dan pewaris wawasan Ketua Menteri ini.

“Malah kita mengharapkan melalui ekonomi digital, kita akan dapat memperolehi ilmu pengetahuan, peluang peningkatan dari segi sosioekonomi dan pendapatan lebih tinggi,” katanya ketika memyampaikan aluan sempena pelancaran Jentera Pilihan Raya Pemuda BN Sarawak di Padang Slpas di sini sebentar tadi.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Pengerusi BN Negeri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Turut hadir Timbalan Pengerusi BN Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Pada masa yang sama tegas Adun Layar itu lagi, Armada Pemuda BN amat menyokong penuh pendekatan dan polisi Ketua Menteri untuk mengambil balik kuasa dan hak yang telah terhakis selama ini seperti dalam Perjanjian Malaysia 1963.

“Kami yakin dan percaya barisan kepimpinan BN yang diketuai Datuk Seri Mohd Najib Razak dan Abang Johari yang telah bersetuju dan sefahaman untuk membawa kuasa yang terhakis ini balik ke Sarawak.

“Persetujuan ikhlas ini adalah kerana kedua-duanya adalah anak kepada bapa-bapa kemerdekaan Malaysia.

“Perjuangan Allahyarham Tun Abdul Razak dan Tun Abang Haji Openg adalah untuk menyatupadukan semua rakyat Semenanjung, Sabah dan Sarawak dan ini telah terhasil.

“Tentu sekali hasrat bapa-bapa mereka itu menurun ke dalam jiwa dan naluri anak-anak mereka, pemimpin kita hari ini,” katanya.

Pemuda BN Sarawak kata Rentap, juga sanggup berjuang untuk mempertahankan hak dan maruah rakyat Sarawak.

“Kami Pemuda BN Sarawak memang telah bersedia untuk menghadapi apa jua cabaran dan kami telah mengaktifkan bilik gerakan di semua kawasan.

“Kami menyambut baik visi transformasi ekonomi digital kerana pandangan jauh ini menitikberatkan masa depan belia Sarawak.

Tegasnya, menjelang PRU14, Pemuda BN akan mematahkan serangan-serangan pembangkang yang mengelirukan rakyat.

“Kami akan berganding bahu dengan bapa dan wanita, bekerjasama untuk mengekalkan perpaduan dan perjuangan BN.

“Dan kami berjanji akan bekerja keras mengekalkan kemenangan BN Sarawak.

Pemuda BN juga laungnya, mahu pastikan parti itu menang semua kerusi di Sarawak.

“Dan kami mahu Datuk Patinggi Ketua Menteri memperoleh majoriti, mandat yang lebih besar agar dapat bersuara lebih nyaring untuk Sarawak.

“Ini adalah harapan kita dan kami yakin kali ini adalah masa kita untuk berjuang dan menentukan kemenangan BN Sarawak.

“YAB Ketua Menteri…berikanlah arahan. Kami Pemuda BN Sarawak akan ‘serang’ sampai berjaya,” jelasnya lagi. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14337

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8229

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news