Penganggur dipenjara, denda curi barang pasar raya 0 72

KUCHING: Seorang penganggur dipenjara tiga bulan dan dikenakan denda RM200 oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini terhadap tuduhan mencuri di dalam pasar raya, minggu lalu.

Majistret Zubaidah Sharkawi mengenakan hukuman itu selepas Christopher Lee Chun Lung, 30, mengaku salah terhadap tuduhan itu.

Jika gagal menjelaskan denda, tertuduh boleh dipenjara dua bulan.

Mengikut pertuduhan, Christopher didakwa mencuri pelbagai barangan termasuk sudu, pembuka tin, susu, kepingan salmon dan lain-lain yang dianggarkan berjumlah RM128.32.

Perbuatan terbabit dilakukannya di sebuah pasar raya di Jalan Simpang 3, Kampung Kenyalang Park pada pukul 8.16 malam, 5 Julai lalu.

Menurut fakta kes, ketika pengawal keselamatan membuat rondaan di bahagian makanan, dia ternampak tertuduh memasukkan barangan yang disyaki curi ke dalam beg sandang miliknya.

Tertuduh kemudiannya terus keluar tanpa membuat sebarang pembayaran.

Justeru, pengawal keselamatan berkenaan bertindak memeriksa tertuduh dan mendapati dia gagal menunjukkan resit pembayaran.

Rakaman kamera litar tertutup juga menunjukkan bahawa tertuduh mencuri barang-barang tersebut.

Oleh itu, tertuduh didakwa oleh Inspektor Muzaffar Shah Ibrahim mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri.

Mahkamah juga menetapkan agar tertuduh menjalani hukuman penjara bermula hari ini.

Tertuduh tidak diwakili Peguam. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mayat pemandu pelancong yang hilang ditemui di Gua Rusa Mulu 0 22

MIRI: Mayat pemandu pelancong yang dilaporkan hilang ketika banjir kilat di Gua Rusa Taman Negara Mulu, tekah ditemui oleh pasukan penyelamat pagi ini

Mayat mangsa yang dikenali sebagai Roviezal Robin 20 tahun telah dijumpai berhampiran Deer Sum di kawasan operasi kira-kira pukul 10.10 pagi tadi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Setakat ini mayat telah pun dihantar ke hospital untuk tindakan selanjutnya – Kamek Miak Sarawak

Spread the news

Enam bilik rumah panjang di Long Palai terbakar 0 41

MIRI: Sekurang-kurangnya 20 orang hilang tempat berteduh apabila enam bilik rumah panjang di Long Palai ranap dalam kejadian kebakaran kira-kira pukul 5.20 pagi ini.

Ketua Bomba dan Penyelamat Miri Law Poh Kiong berkata semua penghuni berjaya menyelamatkan diri.

“Adalah dipercayai kebakaran ini melibatkan blok yg mempunyai enam bilik membabitkan 20 orang mangsa. Maklumat lanjut masih belum diperolehi kerana masalah komunikasi,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Law, jarak perjalanan ke lokasi kebakaran memerlukan antara tujuh hingga lapan jam hanya melalui jalan darat menggunakan kenderaan pacuan empat roda.

Kawasan Long Palai pernah mengalami kejadian kebakaran pada 2017 dan kawasan itu kebanyakannya didiami Kenyah. – Utusan Borneo Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link