Wisma SABATI gambaran kejayaan yang telah dicapai — Abang Johari 0 132

KUCHING, 10 Julai: Yang di-Pertua Negeri Sarawak (TYT) Tun Abdul Taib Mahmud hari ini merasmikan Projek Wisma Sarawak Badan Amal Tenaga Isteri-isteri (Sabati).

Majlis yang diadakan di tapak projek di Jalan Bako, di sini, turut dihadiri isteri TYT, Toh Puan Ragad Kurdi Taib.

Turut hadir adalah Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg serta isteri, yang juga presiden SABATI, Datuk Amar Juma’ani Tuanku Bujang.

Dengan terlaksananya majlis tersebut, impian ahli-ahli SABATI untuk memiliki bangunan sendiri semenjak penubuhannya pada tahun 1982 bakal direalisasikan.

“Sesungguhnya usaha untuk membina bangunan SABATI ini memang mencerminkan kejayaan-kejayaan yang telah dicapai oleh SABATI selama ini.

“Dengan siapnya bangunan ini nanti, sudah pasti ia akan menandakan satu tahap kemajuan tertinggi yang telah dicapai oleh Sabati sejak penubuhannya pada tahun 1982,” kata Abang Johari pada ucapannya di majlis tersebut.

Taib mengimbas tapak tangan di skrin sebagai simbolik merasmikan Projek Wisma Sabati.
Kejayaan SABATI seharusnya memberi gambaran bahawa ianya telah diuruskan dengan baik, dengan suntikan semangat, inspirasi dan pimpinan yang begitu kuat daripada para ahlinya, tambah beliau.

Katanya, walaupun Sarawak membuat langkah yang begitu besar daripada sebuah ekonomi konvensional kepada sebuah ekonomi digital, namun tidak semua aspek kehidupan boleh didigitalkan.

“Kasih sayang antara manusia, kebajikan, kesukarelawanan, pemeliharaan alam sekitar adalah antara aspek yang hanya boleh dilakukan oleh manusia, bukan robot.

“Dalam pengamatan saya, ini adalah antara aspek yang menjadi tonggak aktiviti SABATI,” ujar beliau.

Abang Johari turut memberi penghargaan kepada presiden pertama SABATI, iaitu Allahyarhamah Datuk Amar Laila Taib yang telah beusaha dengan gigih.

Katanya, dengan dorongan yang kuat daripada ketua menteri ketika itu (Taib), SABATI memainkan peranan yang lebih aktif dan bermakna dalam menyumbang kepada kesejahteraan rakyat Sarawak.

SABATI ialah sebuah persatuan yang berdaftar bertujuan menjalankan kerja-kerja amal untuk membantu mengurangkan kemiskinan, memberi bantuan kepada warga emas, memajukan pendidikan, kebudayaan, sukan dan agama.

Antara aktiviti-aktiviti yang pernah dianjurkan oleh SABATI ialah memberi sumbangan pelbagai bentuk kepada golongan yang memerlukan, program pengindahan, penjagaan alam sekitar dan penghijauan, sumbangan peralatan kepada hospital dan sebagainya.

SABATI juga telah menanam beribu-ribu pokok di seluruh negeri Sarawak selama ini dan menaja bayi-bayi dan kanak-kanak yang mempunyai masalah jantung ke Pusat Perubatan Normah, Kuala Lumpur dan Singapura.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, serta setiausaha kehormat SABATI Datin Dr Zaliha Abdullah turut hadir. — DayakDaily

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

David de Gea cedera  0 9

STOCKHOLM: David de Gea terpaksa dipinggirkan susulan kecederaan ketika perlawanan Kelayakan Euro 2020 yang menyaksikan Sepanyol seri 1-1 menentang Sweden sekali gus memberi tamparan hebat kepada Manchester United yang akan bertemu Liverpool pada saingan Liga Perdana Inggeris, hujung minggu ini.

Penjaga gol, De Gea, menyelamatkan beberapa cubaan di Arena Friends pada awal pagi ini termasuk menghalang cubaan bertalu-talu sebelum Marcus Berg menjaringkan gol pembukaan buat tuan rumah pada minit ke-50.

Tetapi pemain berumur 28 tahun itu dilihat mengalami kesakitan di tulang pinggulnya yang menyebabkan tidak selesa dan digantikan.

Penjaga gol Chelsea, Kepa Arrizabalaga melakukan pemanasan badan ketika rehat babak pertama dan De Gea akhirnya dikeluarkan ketika permainan memasuki sejam.

De Gea sering disenaraikan Ole Gunnar Solskjaer pada musim ini, meskipun Sergio Romero kini diletakkan sebagai penjaga gol simpanan bagi United dalam menentang pendahulu Liga Perdana pada hujung minggu ini. – AGENSI

Spread the news

Kren rempuh kedai serbaneka 24 jam di Kuching 0 15

KUCHING: Pekerja sebuah kedai serbaneka 24 jam di Jalan Borneo, di sini berhadapan detik cemas apabila sebuah kren terbabas dan hampir merempuh masuk ke dalam premis.

Kejadian kira-kira pukul 3 petang tadi menyebabkan struktur luar premis di lot kedai empat tingkat berkenaan rosak dan dua tiang yang menyokongnya hampir patah.

Salah seorang pekerja premis berkenaan yang hanya mahu dikenali sebagai Aminudin berkata beliau langsung tidak menyedari rempuhan kren berkenaan dan berada di kaunter menjalankan rutin kerjanya sewaktu kejadian.

“Tak perasan, lepas bunyi kuat baru saya nampak kren, nasib baik, kren itu langgar tiang di luar bangunan,” katanya ketika ditemui Bernama.

Seorang lagi pekerja Mohd Rizal Kamarul Jaman, 23 yang turut berada di tempat kejadian berkata pemandu kren berkenaan dilihatnya melompat keluar sebelum rempuhan berlaku.

Menurutnya, berdasarkan maklumat daripada pemandu kren berkenaan, enjin kenderaan berat berkenaan tiba-tiba mati sendiri sewaktu beliau sedang mengambil selekoh.

“Jadi dia kata dia terpaksa terjun keluar selepas tidak dapat mengawal lagi kenderaan itu disebabkan semua fungsinya tidak hidup.

“Dia juga katanya mahu elak dari melanggar kenderaan lain, sebab itu dia terus biarkan kenderaan melanggar bangunan,” katanya.

Kren berkenaan bagaimanapun berjaya dihidupkan kira-kira dua jam kemudian dan dialihkan sendiri pemandu berkenaan, katanya.

Pengurus premis berkenaan Norliana Anuar berkata pihaknya akan membuat laporan polis, esok.-BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link