Pengarah JSJN mahu hukuman gantung dikekalkan 0 6316

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Polis Diraja Malaysia, Datuk Seri Mohmad Salleh, secara peribadi menyokong agar hukuman mati terhadap pesalah yang dijatuhi hukuman itu diteruskan.

Namun, katanya JSJN akur jika kerajaan memutuskan untuk memansuhkan hukuman mati.

“Apabila kabinet telah memutuskan untuk mansuhkan hukuman bunuh, kita ikut sahajalah… kita ini hanya penguatkuasa undang-undang.

“Tapi secara peribadi, saya lebih sokong sekiranya ia dikekalkan, kerana pengedar dadah ini dia merampas satu persatu nyawa anak bangsa kita,” katanya yang dipetik oleh portal Utusan Malaysia.

Mohmad berkata, bagi kesalahan di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952, polis mempunyai pilihan lain iaitu hukuman penjara seumur hidup dan rotan tidak kurang 15 sebatan.

Sebelum ini, media melaporkan kerajaan berhasrat memansuhkan hukuman gantung sampai mati dan menggantikannya dengan hukuman penjara seumur hidup.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, kertas kerja mengenainya kini dalam fasa akhir malah Jabatan Peguam Negara telah memaklumkan pemansuhan itu bakal dibentangkan pada sidang Dewan Rakyat bermula 15 Oktober ini.

Pelaksanaan hukuman mati mandatori di negara ini membabitkan kesalahan dadah, membunuh dan berkaitan pengganas.

Liew berkata kajian hukuman tersebut akan mengambil kira pelbagai aspek dalam memastikan hukuman setimpal diberikan kepada pesalah khususnya kerana membunuh dan pengganas.

Menurutnya sekiranya pemansuhan hukuman mati mandatori ini dapat dimansuhkan, tumpuan diberikan terhadap Seksyen 39B ADB 1952 dan hanya dikenakan hukuman penjara seumur hidup.

Di negara ini, kaedah pelaksanaan hukuman mati adalah menerusi teknik gantung bagi kesalahan membunuh dengan niat, mengedar dadah melebihi jumlah yang ditetapkan dan kesalahan bersabit pemilikan senjata api. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12988

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12469

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news