Perjanjian Malaysia: Abang Johari hargai sikap rasional Najib 0 5703

KUCHING: Ketua Menteri malam tadi merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana mempunyai pandangan yang terbuka dalam perundingan berkaitan hak dan autonomi Sarawak di bawah Perjanjian Malaysia 1963.

“Datuk Seri Najib mempunyai pandangan yang rasional,” kata Datuk Patinggi Abang Johari dalam rancangan khas ‘Bersama Ketua Menteri Sarawak’ yang disiarkan melalui TV1 malam tadi.

Rancangan itu dikendalikan oleh moderator terkemuka Sayed Munawar Sayed Mustar.

Perdana Menteri dalam beberapa majlis d Sabah dan Sarawak sebelum ini menyatakan, jika kausa Sarawak yang yang terambil secara sengaja atau tidak sengaja oleh kerajaan persekutuan, maka beliau bersedia menyerahkan balik hak tersebut kepada negeri terbabit.

Terbaharu pada ucapan perasmian di Perhimpunan Agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu pada Sabtu lalu, Najib mengulangi pendirian yang sama.

“mengambil hak orang lain berdosa. Jika hak kita orang lain ambil, juga berdosa,” kata Abang Johari dalam rancangan sejam itu.

Beliau ditanya tentang pelbagai isu, termasuk tentang ekonomi digital, peranan Bank Pembangunan Sarawak (DBoS),  dan perhimpunan PBB yang selesai Ahad lalu.

Berkaitan Perjanjian Malaysia yang ditandatangani 55 tahun lalu itu, Abang Johari berkata perundingan perlu terus dibuat antara beliau dengan Najib, apatah lagi secara kebetulan ayahanda mereka berdua telah menandatangani perjanjian itu 55 tahun lalu.

“Ayahanda beliau tandatangani, ayahanda saya juga tandatangani, maka kami perlu berunding,” katanya. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news