Abang Jo: Rakyat perlu beri sokongan dasar yang diperkenal demi majukan Sarawak 0 5710

KUCHING: Ketua Menteri mengakui salah satu cabaran utama yang dihadapinya untuk mentransformasi Sarawak dan membawanya ke hadapan adalah mengenal pasti hala tuju yang sesuai dan betul.

Menurut Datuk Patinggi Abang Johari, Sarawak yang mempunyai 2.7 juta penduduk perlu mempunyai strategi dan rancangan jangka panjang yang betul supaya memberi kesan dari segi kualiti hidup dan pendapatan mereka.

“Strategi jangka panjang untuk menentukan hala tuju menjadikan Sarawak negeri berpendapatan tinggi menjelang 2030. Kita hanya ada 12 tahun lagi untuk mencapai sasaran berkenaan,” katanya.

Abang Johari berkata demikian ketika ditanya Sayed Munawar Sayed Mustar, moderator rancangan “Bersama Ketua Menteri Sarawak’ yang disiarkan secara langsung melalui TV1, malam tadi.

“Penting bagi rakyat memberi sokongan dan memberi respons yang sesuai,” katanya.

“Saya ucapkan terima kasih kepada rakyat Sarawak kerana menyambut baik pendekatan saya, khasnya dalam transformasi berkaitan ekonomi digital. Ini merupakan pendekatan yang harus kita gunakan untuk lonjakkan pendapatan penduduk di bandar dan luar bandar,” katanya.

Justeru, ujarnya, sejak dilantik sebagai Ketua Menteri pada 13 Januari tahun lalu, beliau memperkenalkan pelbagai dasar dan langkah, termasuk memberi peruntukan RM1 bilion untuk menambah jumlah menara telekomunikasi bagi meningkatkan kelajuan internet.

Beliau juga menghargai peranan perkhidmatan awam yang begitu responsif terhadap dasar yang diperkenalkannya.

“Perkhidmatan awam bersama-sama dengan saya. Mereka faham apa yang patut dilakukan, dan ini akan dapat membantu dari segi pencapaian dasar dan langkah yang kita ambil,” katanya. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news