Petani dijatuhkan hukuman 15 tahun penjara kerana rogol anak sendiri di Lawas 0 5627

LAWAS: Kerana ‘bernafsu haiwan”, seorang petani kini menjadi penghuni tirai besi, dan bakal dirotan lima sebatan, selepas merogol anak kandungnya sendiri, berulang kali sejak 10 tahun lalu.

Penjara 15 tahun itu diputuskan oleh Mahkamah Majistret di sini, setelah
Majistret Mohd Hafizi Abdul Halim berpuas hati dengan pengakuan bersalah tertuduh.

Lelaki berusia 47 tahun itu mengaku bersalah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 376 (B) Kanun Keseksaan kerana melakukan sumbang mahram terhadap anaknya, sejak mangsa berusia 15 tahun.

Hukuman tirai besi tersebut bermula dari tarikh tertuduh ditangkap iaitu pada 8 Mac lalu.

Tertuduh dikatakan berulang kali melepaskan nafsu di rumah keluarganya di Kampung Languban, Merapok di sini dan kali terakhir pada 1 Februari lalu, di kebun getah miliknya.

Mangsa yang kini berusia 25 tahun, seorang penganggur yang sebelum ini ‘malu’ dan ‘takut’ untuk membuka mulut, akhirnya terpaksa membuat laporan polis setelah gagal membendung kemarahannya.

Pendakwaan dikendalikan oleh Pegawai Penyiasat, Inspektor Masri Lamsim manakala tertuduh tidak diwakili peguam. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14340

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8231

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news