PH tidak akan tunaikan manifesto untuk Sarawak – Abang Johari 0 5603

KUCHING: KETUA Menteri Sarawak Abang Johari Openg percaya Pakatan Harapan (PH) tidak akan melaksanakan manifesto yang dijanjikan untuk Sarawak.
Beliau berkata ini berdasarkan hakikat bahawa Pengerusi PH Dr Mahathir Mohamad semasa menjadi perdana menteri tidak memberikan apa-apa hak kepada Sarawak.
“Dulu dia (Dr Mahathir) sebagai perdana Menteri selama 22 tahun, apa hak sarawak yang dia beri, tidak ada apa-apa kepentingan (diberikan) kepada Sarawak. Perdana Menteri Najib Razak yang banyak memberi (hak Sarawak) kepada kita ,” katanya di sini, semalam.
Abang Johari berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas manifesto PH bagi pilihan raya umum ke-14 (PRU14) dilancarkan pada Khamis lepas yang akan melaksanakan penurunan kuasa kepada Sarawak seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 sekiranya membentuk kerajaan selepas PRU14.
“Ia perkara biasa yang dilakukan oleh pembangkang apabila pilihan raya semakin hampir dan kebanyakan yang dibangkitkan menerusi manifesto itu adalah “cerita lama” (dan kitar semula),” katanya ketika ditemui selepas merasmikan pameran Kerjaya dan Latihan Sarawak 2018) di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di Kuching. – Bernama.
Foto : Jabatan Penerangan Malaysia Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news