Polis nasihatkan Kenedy Morie serah diri kerana sebar video palsu kes bunuh di Sri Aman – Dev 0 5939

KUCHING: Polis Sarawak hari ini meminta seorang pemilik akaun facebook menyerah diri di balai polis berdekatan, susulan penyebaran video palsu aktiviti memotong kepala, yang kemudian dikaitkan dengan kejadian jenayah kepala wanita dipenggal di Sri Aman.

Ketua Siasatan Jenayah Negeri, Datuk Dev Kumar berkata, pengguna facebook yang menggunakan nama Kenedy Morie dinasihatkan berbuat demikian bagi membantu siasatan.

Katanya, pihaknya menyedari akan penyebaran klip video tersebut yang memaparkan wanita ditikam dan dipenggal kepalanya oleh lelaki bertopeng.

“Pengguna facebook ini kemudian secara salah mengaitkan video ini kepada insiden kepala ditemui di tebing Batang Lupar, berhampiran Skait Sri Aman.

Kata Dev, pihaknya telah menyiasat kesahihan video tersebut dan mendapati ia berlaku di Amerika Selatan, dan langsung tidak berkaitan dengan kes di Sri Aman.

“Satu laporan polis telah dibuat berkait penyebaran video tersebut dan kita sedang melakukan siasatan terhadap kes ini di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia.

“Kita juga memberi amaran kepada pengguna media sosial agar berhenti menyebarkan berita palsu ini, yang dikhuatiri boleh menjejaskan siasatan dan pertuduhan kes bunuh,” tegasnya.–Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13420

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8132

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news