Polis sedia tangkap individu ancam bunuh, bom staf veterinar bertugas basmi rabies 0 5523

KUCHING: Polis sedia menyiasat dan menjalankan tugas melindungi staf veterinar yang didakwa diancam oleh individu di media sosial semasa menjalankan tugas membasmi tularan rabies di negeri ini.

Polis sedang menyiasat ancaman diterima dalam kes ini dan sedia menangkap individu terbabit sebaik sahaja mereka dikenal pasti.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Sarawak Datuk Dev Kumar, polis menerima laporan di Miri dan Kota Samarahan berkaitan ancaman terhadap staf yang menjalankan operasi antirabies.

Sebelum ini, Dev mengaku polis menangkap dua pengguna media sosial di Padawan pada 7 Januari lalu kerana mengancam staf veterinar.

Dev dalam kenyataanya mengingatkan bahawa tindakan hanya dapat diambil sekiranya ancaman yang dikeluarkan bersifat jenayah.

Gambar hiasan

Dev turut menolak tuduhan terhadap polis yang disiarkan di akhbar bahawa polis tidak melindungi staf veterinar semasa mereka menjalankan operasi antirabies.

Laporan media menyebut Presiden Persatuan Veterinar Sarawak (SVA) Dr Chuo Hock Tieng kecewa kerana ketiadaan perlindungan polis semasa operasi antirabies berjalan, selain tiada tindakan diambil berhubung laporan polis yang dibuat oleh petugas yang menerima ancaman bunuh dan bom.

Dev sebaliknya berkata, polis sedia mengadakan perlindungan keselamatan terhadap staf terlibat semasa operasi antirabies diadakan asalkan mereka mengemukakan permintaan kepada Ketua Polis Daerah (KPD).

Dalam hal ini polis perlu dimaklumkan lebih awal berkaitan operasi antirabies yang hendak dijalankan.

Dev menjemput SVA mengadakan dialog bersama KPD membincangkan isu ini secara baik. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13391

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8127

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news