Presiden SUPP enggan ditemui pemberita 0 5534

KUCHING: Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), salah sebuah parti komponen Barisan Nasional (BN) malam tadi mengadakan persidangan khas perwakilan bagi membincangkan masa depan parti itu.

Presidennya, Dr Sim Hui Kian bagaimanapun enggan ditemui pemberita, sejurus selepas mesyuarat dan beliau terus bergegas meninggalkan perkarangan ibu pejabat parti di mana persidangan itu diadakan.

SUPP mengalami kekalahan teruk pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) apabila tewas di kerusi parlimen Stampin, Mas Gading, Sarikei, Lanang dan Bandar Sibu dan hanya memenangi kerusi Parlimen Serian.

SUPP dalam kenyataannya berkata, parti itu menghormati keputusan rakyat dan mengucapkan tahniah kepada Pakatan Harapan kerana memenangi PRU14.

“Objektif utama SUPP adalah untuk terus mempertahankan hak Sarawak di bawah Perjanjian Malaysia 1963,” menurut parti itu.

Perwakilan yang menghadiri mesyuarat itu terdiri daripada mereka yang dilantik di peringkat cawangan dan mewakili anggota parti di peringkat akar umbi.– BERNAMA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13420

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8132

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news