PRIBUMI, PPBM dua parti politik berbeza 0 5587

KUCHING: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Sarawak tidak mempunyai kaitan dengan Parti Pribumi Sarawak (PRIBUMI), malah tidak pernah menjalin kerjasama politik dengan parti yang dikhabarkan menarik wakil rakyat dari Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Pengerusi Penaja PPBM Sarawak Bahagian Stampin, Johan Mohamad berkata PPBM dan PRIBUMI adalah dua parti politik yang berbeza termasuk dari segi perjuangannya.

“Bersatu (PPBM) bukan PRIBUMI. Logo mereka kapal layar dan kami bunga raya.

“Mereka tiada kaitan dengan kami … kami tidak tahu mereka dan mereka juga tidak tahu kami,” katanya pada sidang media di dewan Persatuan Kebangsaan Melayu Sarawak (PKMS) di sini, malam tadi.

Beliau berkata demikian bagi menjawab kekeliruan terhadap kewujudan PRIBUMI dan PPBM di Sarawak, termasuk dakwaan mengenai kerjasama mereka untuk menumbangkan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) pada pilihan raya negeri akan datang.

Pada ketika ini, heboh diperkatakan mengenai dakwaan PRIBUMI bahawa enam Ahli Parlimen termasuk tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari GPS sudah menyatakan hasrat untuk menyertai parti itu. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13388

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news