PTPTN: Selagi gaji belum cecah RM4,000, tak perlu bayar – Dr Maszlee 0 5658

PUTRAJAYA - Kementerian Pendidikan akan memberi tumpuan untuk merealisasikan janji penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi mereka yang berpendapatan di bawah RM4,000.

Menterinya, Dr Maszlee Malik berkata, ini kerana, ia merupakan 10 janji dalam 100 hari pentadbiran Pakatan Harapan (Harapan). Katanya, perkara itu akan menjadi

antara fokus utama dalam jawatankuasa khas diketuai bekas Ketua Pegawai Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan yang akan dibentuk dalam tempoh terdekat ini.

“Kita akan melihat isu itu secara komprehensif dan holistik bagi merealisasikan janji tersebut. Selagi gaji belum mencecah RM4,000, mereka tidak perlu bayar. Kita tidak tetapkan tempoh-tempoh tertentu. Namun, jika mereka tetap ingin membayarnya, kita amat alu-alukan.

“Kita juga akan berhubung dengan pihak imigresen untuk tamatkan sekatan peminjam ke luar negara,” katanya selepas Majlis Serah – Terima Tugas Mantan Menteri Pendidikan kepada Menteri Pendidikan di sini, pada Selasa.

Pada majlis itu, bekas Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh menyerahkan tugas kepada Maszlee. Ditanya bagaimana modal pusingan PTPTN untuk disalurkan kepada pelajar baharu sekiranya peminjam tidak membayarnya, Maszlee yakin peminjam sedia ada akan melunaskan pinjaman itu.

“Sebelum ini, peminjam sedia ada tidak bayar disebabkan tekanan ekonomi dan keadaan ekonomi negara yang tidak berapa baik. Bila ekonomi pulih dengan komitmen Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan pasukannya, saya yakin tiada alasan bagi peminjam sedia ada untuk tidak membayarnya,” katanya.

Auku bakal mansuh, ganti akta baharu

Dalam pada itu, Maszlee berkata, Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) bakal dimansuhkan dan bakal digantikan akta baharu yang mengambil kira isu-isu tadbir urus institusi pengajian tinggi.

Pada masa sama, Maszlee akan meneruskan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia dan Pelan Pembangunan Pendidikan Tinggi dengan beberapa penambahbaikan.

Sementara itu, Kementerian Pendidikan akan melaksanakan penilaian menyeluruh menerusi semakan jangka sederhana terhadap program dan aktiviti dilaksanakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia. Katanya, penilaian itu bagi mengukuhkan pelaksanaan pelan untuk pendidikan asas dan tinggi.

“Ini untuk memastikan ia difahami pihak berkepentingan terlibat. Kita tidak mahu pelan yang dirangka dan dilaksanakan ini hanya difahami di peringkat kementerian sahaja. Pihak pelaksana misalnya guru, pensyarah, murid-murid dan golongan mahasiswa juga perlu memahami serta mendalami apa yang dihasratkan melalui pelan-pelan ini. Kefahaman golongan pelaksana di peringkat sekolah dan universiti akan menjadi tumpuan kita supaya apa dirancang berjalan baik,” katanya.

Justeru, Maszlee berkata, pihaknya akan mengadakan beberapa siri pertemuan dengan pihak berkepentingan bagi memastikan hasrat reaksi mereka terhadap sistem pendidikan negara, dalam tempoh terdekat ini.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14302

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news